-----------------------------------
iulian90
16 Mai 2026 15:12


-----------------------------------
Astazi inca o zi superba cu cer senin, dimineata a fost seeing bun, asa ca nu am ezitat sa scot la aer spectroheliograful de 80mm si sa fac scanari la Soare.

Mia jos prezint doua imagini tip mozaic,cu discul intreg al Soarelui, in H-alpha. Am folosit si un barlow intre camera si instrument ,care mareste imaginea pe senzor si am obtinut imagini si mai bune ,mai detaliate si mai bine corectate decat inainte, chiar daca campul este mai mic si trebuie 4-5 imagini pentru a alcatui un mozaic cu discul intreg. Se vad mai bine detaliile mai fine din cromosfera si din regiunile active. Plus ca barlow-ul mareste si dispesia spectrala, respectiv rezolutia spectrala a instrumentului.

Aspectul discului solar de astazi arata in continuare interesant, regiunea AR 4436 fiind inca dezvoltata si destul de activa, la fel si protuberanta de pe limbul estic, la fel de mare ca si ieri, la care se mai adauga si un filament care se continua ca protuberanta exact pe limbul solar, partial suprapus cu protuberanta care era vizibila si ieri. In emisfera sudica sunt prezente cateva filamente orizontale mai lungi si subtiri (unele fragmentate) iar in emisfera nordica un filament vertical mai scurt decat cele din emisfera sudica ,dar mai gros si mai vizibil.