-----------------------------------
gpaunescu
14 Mai 2026 14:29


-----------------------------------
-Centrarea secundarei in focuser este primul pas. Instrumentele vizuale (Cheshire, "sight tube", oculare "concenter" ) au o marja mare de eroare datorita pozitionarii ochiului fata de axa optica. Stiu ce spun, pentru ca le-am incercat pe toate.
Solutia este OCAL : https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=228837&highlight=ocal#228837
Am incercat in trecut sa-mi fac asa ceva cu o camera web, dar este foarte greu de centrat (axa optica a lentilelor nu este perfect perpendiculara pe senzor si nici in centru). In plus trebuie sa focalizezi la diferite distante- marginea tubului focuser, pe secundara si pe primara), deci e nevoie de o lentila vario-focala controlata electronic.

Subscriu in totalitate la solutia cu OCAL: este relativ usor de folosit si produce rezultate excelente.
Din punctul meu de vedere, la F5 si mai mici e neaparat sa ai asa ceva (apropo se vand SH multe acum, versiunea 2 si 3 pt ca oameni vor sa faca upgrade la 4; sunt foarte bune si destul de ieftine); dupa ce am colimat cu OCAL, am ramas uimit de diferenta preciziei, dintre colimarea cu chesire (m-am chinuit sa o fac cat mai buna) si cea cu OCAL; vizual aveam niste stele perfecte (nu am facut inca foto cu newtonul meu de 8" F4).