-----------------------------------
dragos.n
14 Mai 2026 03:36


-----------------------------------
In primul rand, imi cer scuze pentru intarziere, dar asa se intampla uneori cand esti batran. La mijlocul zilei iti propui ca pana seara sa faci un lucru, dar dupa o ora organismul iti spune sa o lasi pe mai tarziu.

Prima parte. Diagnosticul exact al problemei colimarii.

In primul rand, colimarea primarei nu este o problema pentru nimeni care are un Cheshire sau alt instrument dedicat. In schimb colimarea secundarei ridica probleme.
 
PRECIZARE. Pentru simplificare am ignorat offset-ul secundarei, si in explicatie, si in desen.

In mod ideal, centrul geometric al SUPRAFETEI REFLECTORIZANTE a secundarei ar trebui sa se afle exact la intersectia axului optic al telescopului, cu axul optic al focuserului. Se va vedea in desenul atasat. Atunci cand colimam, cu ajutorul celor 3 suruburi dedicate, provocam o inclinare intr-un sens sau altul a secundarei. Dar aceasta inclinare nu provoaca doar inclinarea, ci si deplasarea oglinzii intr-o directie laterala, sau oblica, pentru ca punctul de inclinare nu este pe suprafata secundarei, ci este mult mai in spate, in dreptul surubului central, care tine suportul secundarei. Ideal ar fi ca sa avem un sistem astfel incat inclinarea secundarei sa se faca fara ca centrul geometric al suprafetei reflectorizante sa se  deplaseze in nici o directie, nici lateral, nici longitudinal.

Aceste deplasari ale secundarei, fac colimarea mai dificila. Si acest lucru este evident, cu cat newtonianul este mai rapid,  F4 sau mai mic Iar asta se observa mult mai bine in cazul astrografelor newton. Este si motivul pentru care unii astrofotografi cunoscuti pe plan international au renuntat la newtoniene cu F=2,8, desi telescoapele respectve era facute de firme reputate.

Acum va las sa parcurgeti aceasta postare, si sa descifrati desenul alaturat. Voi revenii cu solutia pe care am gasit-o, si care, desi e cam complicata, are calitatea de a face colimarea mai usoara, si stabila pe termen relativ lung. Va multumesc pentru interes si rabdare.

In desen, cu negru este secundara in pozitie colimata, iar cu rosu in pozitie decolimata. Pentru claritate am folosit o inclinare de 5 grade, cam mare pentru un caz real.