-----------------------------------
zoth
06 Mai 2026 14:20


-----------------------------------
Azi 6 mai ora locala 12.06 l-am prins in sfarsit pe jupanul Mercur in ocular  :)  Zic in sfarsit pentru ca in ultima perioada am mai avut incercari dar toate ratate. Am inceput pe 27 aprilie cand avea magnitudinea -0.5 si era firesc sa nu-l vad, la fel pe 1 mai cand magnitudinea lui a scazut la -0.7, pe 3 mai cu mag -0.9 si ieri cand a ajuns la m -1.1.
Azi a atins m -1.2, suficient de luminos incat sa nu mai merg cu observatia la limita. Toate incercarile trecute inclusiv cea de azi le-am facut cu RFT-ul de 4 toli. In ocularul cautator aspect stelar destul de stabil, lucru care m-a incurajat sa urc la 55x unde se vedea ca o stea obeza dar suficient de luminoasa si apoi la 100x unde a capatat aspect de biluta. Foarte fain, este pentru prima data cand il vad in statut de planeta. L-am urmarit in ocular pana dupa 12.30 cand mi-a venit in cap intrebarea daca n-as putea sa-l vad si intr-o luneta mai mica. Am luat-o repede pe Tuci, luneta de 45 f11, i-am pus ocularul si iata-l din nou pe Mercur tot in forma planetara la 99x pe un fundal ceva mai intunecat de data asta.
Azi Mercur s-a aflat la ora amintita mai sus cu 17,8 grade inaintea Soarelui si la o altitudine de 57-58 grade. In zilele urmatoare magnitudinea lui va fi in continuare in scadere dar se va apropia mai mult de Soare si de haloul acestuia asa incat observarea va fi tot dificila.
Recomand atentie sporita celor care vor sa faca astfel de observatii!