-----------------------------------
Mircea Pteancu
05 Mai 2026 11:20


-----------------------------------
David

Meriti felicitari, din mai multe puncte de vedere !
In primul rand pentru ca faci observatii, inclusiv ale Lunii pe cerul de zi. Poza Lunii imi place foarte mult.
In al doilea rand pentru reactivarea lunetei. 
In al treilea rand pentru examenul pe care ti l-ai impus. Un astronom de dormitor, daca se defecteaza cautatorul se duce la sforait. Tu ai observat fara cautator si iata, ai reusit sa gasesti obiectele luminoase. Asa arata progresul real in abilitatile observationale si in cunoasterea practica a cerului. Inca odata , bravo !

Am mai vorbit despre asta dar reiterez ideea. Dupa ce Alin Tolea mi-a daruit Toleascopul, nu m-am mai dezlipit de el vreun an si jumatate. Cand am incercat din nou si instrumente mai mici am avut surpriza neplacuta de a constata ca , pur si simplu,ca nu mai vedeam in acestea detaliile observate, notate sau desenate anterior. Era o pierdere reala de abilitate observationala. 
M-am invatat minte. De atunci fac schimbari agresive intre instrumentele mai mari ( 200mm, 250mm) si cele mici ( lunete si binocluri de 45mm, 60mm, acum si de 56mm). Nu ca sa ma dau ''rotund cu colturi'' cat sunt eu de indemanatic ci pentru a stimula abilitatile si a extinde experienta mea observationala. 
Constatare, valabila cel putin in cazul meu: observatiile si cu instrumente mici, si cu binocluri, ma ajuta sa vad mai bine si mai detaliat cu intrumentele mai mari. Daca le-as folosi din nou numai pe acestea, ar avea loc , din nou, o estompare per ansamblu a capacitatii de observare. Doamne fereste !!!

Cer senin, Mircea