-----------------------------------
Mircea Pteancu
04 Mai 2026 13:52


-----------------------------------
Sambata 2 Mai a.c. am facut observatii cu luneta terestra Hensoldt - Wetzlar 25x56mm pe trepied si cu binoclul Fujinon Mariner 7x50mm, din mana si cu Bizooka.

Luneta H-W 25x56mm:

- Jupiter cu trei sateliti, pe disc se zareau foarte slab, numai cu vederea periferica si fluctuant, una, doua benzi  

- M44 cu 30*
    
- M67 cu VP  

- Iota Cnc: R+S  

- steaua 55 Cnc, numita ''Copernicus'' de la Est de Iota Cnc. E simplu de identificat, din perechea de stele aflata imediat la Est de Iota Cnc, Copernicus este steaua nordica ( cea de sus) si mai deschisa la culoare, eu am vazut-o alba. Are cel putin patru exo-planete.

- La Zeta Cnc am avut dubii daca se vede ceva real sau o fi astigmatismul din dotarea personala. Am notat, la ocular, ca se vedea (parca) o fantoma, o steluta lipita de primara la PA= 60 grade. Verificand in StelleDoppie mi-a venit inima la loc, am zarit companionul deoarece are PA = 57 grade. Clarificare: vorbesc despre Tegmine/Zeta Cnc/ STF 1196 AB,C cu separatia de 6,3'' nu de AB !

- Am rezolvat foarte larg si fara surprize, Niu Dra si Eps Lyr ca dubla, adica STFA 37.

- Zeta Lyr, STT 525 si Beta Lyr/ STFA 39 AB ca dubla.

- Am rezolvat, separat si facut desen la ''cealalta dubla-dubla din Lyra'' adica STF 2470/ 14'' + STF 2474/ 16''.

- Delta Lyr ca dubla H 6  3 iar din roiul Steph 1 s-au vazut cinci stele

- In IC 4565  se zareau zece/douasprezece stele, puternic estompate de lumina Lunii

- Albireo ... noa... superb !

- Dar Psi Dra a fost tinta principala a serii, R+S glorios, cu separatie mare. Aceasta dubla are o orbita calculata cu perioada de 10.000 de ani. Sunt pe cale de a finaliza revizuirea Catalogului de stele duble a lui Bela Szentmartoni. Lucrand la acesta, am remarcat dubla Psi Dra si am vrut neaparat sa revad aceasta stea dubla ca sa sarbatoresc finalizarea manuscrisului brut al revizuirii.
 
Bela Szentmartoni a fost pionierul observatiilor Deep Sky in Ungaria. Bela a fondat Astroclubul Albireo din Kaposvar, a editat buletinul cu acelasi nume, a slefuit oglinzi de telescop si a construit telescoape, a fost prieten al lui Walter Scott Houston si a initiat deepskymania in Ungaria. El a tradus in maghiara articolele ''Deep Sky Wonders'' ale lui WS. Houston, cu binecuvantarea acestuia, a tradus din ''Celestial Handbook'' a lui Robert Burnham si a scris multe articole de astronomie observationala, inclusiv in ''Sky and Telescope''.  Toate acestea, s-au intamplat incepand de prin anii '70.

Atasez o poza a lui Bela Szentmaroni, impreuna cu newtonianul sau de constructie proprie D= 150mm F/3. Fiind constrans de imprejurari, a inventat un nou tipuri de ocular pentru reflectoarele sale scurte, construit cu mici acromate produse de MOM.

In 1974, Bela a intocmit un catalog de stele duble pentru hartile din cartea ''Revue des constellations'' de Sagot-Texereau, probabil cel mai bun ghid de observatii al tuturor timpurilor. Acest catalog il revizuiesc si il actualizez pentru 2026.



Binoclul Fujinon Mariner 7x50mm, din mana si de pe Bizooka:

- Am rezolvat Albireo/ STFA 43, Zeta Lyr/ STFA 38, Omicron Cyg/ STFA 50 ca tripla ( Bizooka) si am reobservat M13 si M92.  

Apoi am facut fotometrie vizuala la variabilele R CrB, Beta Lyr si R Lyr.

- Luna cu 15/16 cratere cu raze, inclusiv raza care traverseaza tot discul selenar.

Si, ce sa vezi ? Surpriza !? Chiar si cu o mica luneta terestra si un binoclu marinaresc, se pot face observatii astronomice. 

Aduc aici un tribut memoriei pasionatului astronom amator Gratian Hofer, nepot al meu dupa sora. Maine, 5 Mai, se implinesc doi ani de la moartea sa prematura. Gratian a fost co-fondator al Astroclubului ''Meridian Zero'' din Oradea si a fost animator al observatiilor astronomice practice ale astroclubului. El mi-a cumparat trepiedul foto, un trepied ''super'', frantuzesc, gandit probabil pentru camere video grele, pe care folosesc luneta Hensoldt -Wetzlar. 

Domnul sa-l odihneasca pe Gratian in Imparatia Sa !

Cer senin, Mircea