-----------------------------------
zoth
01 Mai 2026 10:42


-----------------------------------
Definitia imaginii tine (si) de alti parametri ai lantului optic.

Afirmatia din citatul de mai sus suna oarecum ciudat/criptat si e posibil ca nu toata lumea sa inteleaga ce am vrut sa spun. Ideea e ca definitia imaginii in sine nu este dependenta de luminozitate dar perceptia definitiei e "ajutata" de luminozitatea imaginii, motiv pentru care acel "si" de mai sus se afla intre paranteze.

 Pe timp insorit pupilele noastre se micsoreaza de multe ori sub pupilele binoclurilor si atunci daca exista diferente de transmisie a luminii atunci binoclurile vor da luminozitati diferite.

Tudor, mi-e teama ca afirmatia asta nu poate fi valabila mereu, depinde cat de luminoasa e ziua respectiva, cat de extinsa si luminoasa e tinta vizata si mai depinde la ce valoare ne aflam cu diafragmarea pupilei ochiului in raport cu pupila de iesire a binoclului.
Un singur exemplu: doua binocluri 7x50 cu diferenta de cateva procente in transmisie comparate intr-o zi luminoasa pe o tinta extinsa si la fel foarte luminoasa. Ambele binocluri vor fi diafragmate sever de ochii nostri si foarte posibil pentru a lucra in zona de confort, ochii sa diafragmeze ceva mai mult binoclul cu transmisie mai buna si ceva mai putin pe cel cu transmisie mai slaba. Concluzia e ca ne vom pacali la evaluare, binoclurile parand la fel de luminoase.
Cel mai cinstit luminozitatea binoclurilor se compara pe lumina slaba, caz in care diafragmarea ochiului nu mai intervine in ecuatie. Parerea mea ...