-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Apr 2026 17:42


-----------------------------------
Aseara, Sambata 25 Aprilie a.c. am sarbatorit Astronomy Day acasa, prin observatii cu binocluri.
Cer senin, Luna era trecuta de Primul Patrar. Am folosit binoclurile Aculon 10x50mm si Tento 20x60mm.
Aculon l-am folosit si din mana dar si cu Bizooka. Tento 20x60mm l-am folosit numai cu stabilizatorul Bizooka.

Cu binoclul Aculon 10x50mm:

- am facut fotometrie vizuala la sapte stele variabile
- am observat trei dintre satelitii lui Jupiter, aflati toti trei la Vest de planeta, in ordinea departarii : Europa, Ganymede, Callisto ( conform Stellarium). Ganymede l-am vazut si notat corect ca cel mai luminos/ 5,46mv dar urmatorul l-am notat pe Callisto/ 6,76mv. Stellarium o indica insa pe Europa de 6,07mv. Mea culpa !
- am observat M38, M36, M37 si M35. 
M36 a fost vizibil cu vederea directa, celelalte roiuri cu vederea periferica. M37 parca a fost mai greu vizibil decat M38.
- M44, splendid rezolvat in stele
- M67 a fost vizibil cu vederea periferica
- Mel 111 a prezentat peste 30 de stele, cu 17 Com rezolvata si larg separata
- M3 foarte bine vizibil ca un norisor circular si luminos
- M53 se zarea cu vederea periferica dar si cu aceea era la limita observabilitatii. 
- M13 de asemenea foarte bine vizibil
- M92 bine vizibil, cetos si circular dar de diametru mai mic ca M13.


Cu binoclul Tento 20x60mm:

- am reobservat M44, M 67, M53, M3, M13, M92 si Mel 111.
Toate obiectele s-au vazut mai bine si, cel mai important, cu vedere directa. M53 a fost confirmat la locatia zarita cu binoclul 10x iar dubla 17 Com a fost rezolvata cu separatie foarte mare.
Am mai rezolvat si separata Mizar, Nu Dra, 16+17 Dra, Psi Dra.
Chiar trecuse de miezul noptii dar la Jupiter am vazut aceeasi sateliti ca mai sus. Pe Io care tocmai iesise de dupa Jupiter nu l-am vazut, era inca pierdut din cauza stralucirii planetei.

Trebuie sa curat lentilele de ochi ale lui Tento. A trebuit sa reglez strangerea din articulatia lui Bizooka.
Stabilizatorul s-a dovedit din nou a fi un accesoriu ''de milioane''.

Cer senin, Mircea