-----------------------------------
iulian90
24 Apr 2026 22:18


-----------------------------------
Prezint cateva imagini spectaculoase cu Soarele de astazi, realizate din scanari facute cu noul SHG de 80mm si camera ASI178MM. 

Astazi Soarele a fost foarte activ, a produs numeroase eruptii, printre care si doua de clasa X, una dintre ele, X2.5,  a fost chiar spectaculoasa si foarte puternica. Nu numai ca a fost foarte luminoasa, dar aceasta eruptie a expulzat multa materie din cromosfera la distanta destul de mare de suprafata solara, conform imaginilor realizate de astronomi din stainatate si de satelitii NASA (SDO) si s-a produs la ora 08:01 UT/11:01 TLR in regiunea AR 4419. 
Din pacate eu nu am reusit sa surprind aceasta eruptie intrucat la acea ora cerul nu arata prea bine, erau nori de toate felurile, de la Cirrus la Altocumulus suprapusi si au ascuns Soarele pana dupa pranz. Abia dupa amiaza cerul s-a mai degajat si am reusit in cele din urma sa scanez Soarele cu spectroheliograful de 80mm. Totusi am reusit sa surprind o eruptie solara de clasa M1.7 in regiunea AR 4421 la inceputul orei 13 UT/16 TLR. 

Mai jos prezint doua imagini cu discul intreg, tip mozaic, din scanari facute in mod Bin1 si doua imagini close-up cu regiunile AR 4420 si AR 4421 din scanari facute in mod Bin1.