-----------------------------------
Andrei Ionescu
19 Apr 2026 22:57


-----------------------------------
Mul&#539;umesc pentru cuvintele frumoase, Armand! E o placere de fiecare data sa discut cu tine despre subiecte astronomice si nu numai. Palmaresul tau este impresionant, iar proiectul poate chiar mai ambitios decat al meu, dat fiind ca instrumentul de baza este unul relativ mic. Felicitari pentru borna impresionanta de 3000. Trag si eu tare sa ajung acolo cu dso-urile. Variabilele si dublele nu reprezinta inca un domeniu foarte frecventat de mine. 
Referitor la obiectele la care faci referire, lucrez la ceva ce e posibil sa-ti fie de folos. Pentru un mai bun progres in proiectul de observare a intregului catalog NGC, lucrez la o baza de date pe aplicatia &#8220;notion&#8221;, care sa cuprinda cam toate detaliile de interes pentru fiecare obiect in parte (mag. aparenta, dimensiune unghiulara, surface brightness etc.). De indata ce toate aceste campuri vor fi completate pentru toate cele 7840 de obiecte, voi impartasi cu voi imensul tabel. Partea draguta e ca poti pune tot felul de filtre, astfel incat sa fie afisate, de exemplu, doar valorile mag. aparenta pana in 13.5, din constelatia cutare, cu surface brightness pana la valoarea cutare, cu dimensiunea pana in cutare. Asa poti afla mai usor daca si cate obiecte pentru 8&#8221; mai sunt in catalogul NGC. 
Putem duce lucrurile si mai departe, daca avem printre noi pasionati de istoria descoperirii acestor obiecte, cum ar fi dl. Mircea, astfel incat sa adaugam si mai multe informatii despre fiecare obiect in parte. Dar asta putem discuta la momentul oportun.
Pana atunci, tinem legatura, pentru ca, repet, imi place tare mult ca inca mai exista persoane ca voi, care nu lasa astronomia vizuala avansata sa dispara chiar de tot. Respectele mele pentru ce faceti si pentru pentru cat de riguros va planificati sesiunile de observatii si jurnalele de rapoarte observationale! Cer senin!