-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Apr 2026 16:41


-----------------------------------
Sambata 18 Aprilie a.c.. De doua, trei zile am niste restrictii legate de sanatate care m-au impiedicat sa-mi instalez vreunul din telescoape pentru observatii. M-am adaptat si am facut doar cateva observatii cu ochiul liber.

Am observat stelele variabile Betelgeus, Propus, Zeta Gem si Epsilon Aur.
Cerul a fost foarte bun pentru observatii. Am vazut, cu vederea directa si fara echivoc, steaua de comparatie 41 a lui Zeta Gem. Deci a fost o magnitudine limita de cel putin 4,1mv.

Roiul deschis M44 s-a vazut si el cu vederea directa, ca o pata cetoasa gri.
In roiul Mel 111 din constelatia Parul Veronicii se vedeau trei stele rezolvate. Cu vederea periferica se mai zareau cel putin tot atatea, scintiland aleator.

Am transmis evaluarile de stele variabile catre navele-mama AAVSO/ 1032 si VCSSZ/ 976.

Aceasta scurta observatie este memorabila pentru mine deoarece tocmai terminasem vechiul jurnal de observatii. Cu aceasta observatie cu ochiul liber am inceput jurnalul nou. Un asemenea caiet imi ajunge ca jurnal de observatii cam pentru un an. Daca seeingul este bun, de obicei mai putin de un an. Jurnalul oranj a fost inceput Miercuri 5 Martie 2025 iar ultima observatie din el a fost cea din 16 Aprilie 2026. 
Jurnalul oranj este de productie englezeasca, este un ''Sketchbook'' cu file din hartie de desen. Cel nou este romanesc, un ''Bloc schite'' din ''hartie speciala pentru creion, carbune, pastel, creta cerata''.
Exista insa o mica diferenta intre ele. Cel inglish m-a costat 60 de lei, cel romanesc 18 lei. Cei care nu ma simpatizeaza nu se vor bucura cand vor afla ca mi-am cumparat patru caiete-jurnal. Deci am de gand sa mai ''ard gazu'' pe aici ...

Mai demult, pe 7 Aprilie, am petrecut toata seara afara si am urmarit crepusculul. Fara mari asteptari, fara prejudecati. A meritat. Am fost uimit de parada fara de sfarsit de culori, nuante si - mai ales - forme irepetabile si efemere ale norilor in crepuscul. Din pacate, camera telefonului a fost incapabil sa inregistreze detaliile fara numar si de profunda frumusete a cerului crepuscular. Sper la rezultate mai bune de la aparatul Canon EOS 5D, achizitionat aici pe forum si cu care acum incep sa ma imprietenesc.
Inca nu am facut nici o poza cu el.

Mircea


Mircea