-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Apr 2026 19:46


-----------------------------------
Salut Andrei

Ma bucur sa aflu direct de la tine cu ce proiecte observationale te  ocupi.
Proiectul tau ''FaNGCtastic'' este ambitios dar am incredere ca il vei duce la bun sfarsit. 

De unde stiu asta sau doar o fac pe amabilu' ? 
Personal m-am oprit la dobul de 250mm. Am peste 70 de ani si sunt recunoscator Celui de Sus pentru fiecare ocazie in care pot sa il folosesc. Telescop mai mare ar insemna si considerabil mai greu. Am deja trei interventii pentru hernie la activ, asa ca imi ajunge. Ba chiar ma consider norocos. Inainte de a citi mesajul tau, am citit mesajele moshilor de pe ''60mmTelescopeClub'' care au dificultati cu telescoapele lor minuscule ( unul are nevoie de doua carje ca sa se deplaseze) sau nu pot sa foloseasca cautatoare drepte din motive gen artrita. Daaaar ... fac observatii, lupta pentru a le face. Spre deosebire de multi astronomi de dormitor de pe alte forumuri care tresar in somn cand scartaiesti cu montura. Nu aratam cu ''jejetu'' cum zic banatenii ... ca sa nu luam bataie.

Revin la subiect. De aceea cred ca vei putea realiza proiectul deoarece colegul si prietenul Armand Popa a parcurs Herschel 1 si Herschel 2 cu un dobsonian de 203mm. Si el face observatii pe cer negru, de tara.
Eu fac guerilla astronomica urbana. Nu pot sa ies suficient de des la cer negru. Dintre cele 300 de obiecte Herschel 400 vazute pana acum, vreo 250 sunt din oras, din Arad.
Observ ce pot, cu ce am si de unde sunt. Tocmai de aceea vei avea in mine un cititor fidel. Ori ca observi in programul FaNGCtastic sau in altul, astept cu mare interes rapoartele tale.

Cer senin, spor la observatii, Mircea