-----------------------------------
Andrei Ionescu
18 Apr 2026 15:02


-----------------------------------
Salutare, colegi vizualisti! Long time no see pe meleagurile acestui forum, dar imi place activitatea de aici si faptul ca inca exista o mana de observatori vizuali care chiar se tin de treaba. Cred ca suntem pe cale de disparitie...
Hop si eu aici, sa va mai povestesc una-alta despre proiectele mele in materie de observatii deep-sky. Nu e neaparat vorba despre ce am observat aseara, ci despre ce am observat in aceasta prima jumatate a primaverii calendaristice.
Pe scurt, aproape ca am terminat socotelile cu toate cele trei Herschel-uri. Dat fiind ca iarna aceasta a fost ingrozitoare pentru observatii, mai am de observat doar 11 obiecte din cele 1100 ale listelor, toate in Eridanus, constelatie hibernala care nu se ridica niciodata prea mult pe cerul Romaniei.
Avand in vedere apropierea acestui deziderat, m-am gandit sa tintesc si mai sus, asa ca mi-am inceput proiectul personal pe care l-am numit A faNGCtastic journey: road to 7840. Cum poate unii dintre voi ati ghicit, prin intermediul acestui proiect imi propun sa observ intreg catalogul NGC in anii urmatori, avandu-l alaturi pe loialul Gargantua, dobsonul de 508mm apertura. 
Progresul arata cam asa: Am observat 1523 de obiecte din catalog pana acum, din cele 7840 (dintre care exista si cateva duplicate, dar si obiecte care in realitate nu exista, astfel incat cele 7840 de obiecte devin, in realitate, ceva mai putine. Inca nu am calculat exact cate raman dupa ce sunt eliminate duplicatele si obiectele non-existent). In jur de 929 obiecte din catalog se afla in constelatii specifice emisferei australe, dintre care probabil cateva se pot vedea si de pe cerul tarilor cu latitudini mai sudice ale Europei. Chiar si asa, e destul de clar ca, dupa ce termin socotelile cu emisfera nordica, va trebuie sa fac cateva expeditii in emisfera sudica pentru a termina acest proiect ambitios.
Asa cum spunea, acesta prima jumatate a anotimpului vernal a adus mai multe nopti senine decat anul trecut. Am avut parte de 6 iesiri la stele, dintre care 4 in locatia consacrata pentru astROmaniacii din Bucuresti (Luica, jud. Calarasi). Din cele 4 iesiri la stele, doua s-au oprit in jurul miezului noptii, din cauza rasaritului Lunii si a cetii, iar alta iesire s-a incheiat subit tot in jurul miezului nopii din cauza faptului ca mi-a cedat bateria si optica a aburit rapid. Iesirea ramasa, cea din 16 aprilie, a fost una dintre cele mai bune din ultimul timp, lipsa umiditatii rezultatand intr-o transparenta fantastica. La aceasta iesire, sqm-ul ne-a indicat la zenit o valoare de 21.32, cea mai buna inregistrata vreodata la Luica, unde media este 21.15-21.20. 
Astfel, in cadrul acestor 4 iesiri la stele am reusit sa adaug in desaga ngc-urilor observate inca 251 de bucati, toate galaxii, aflate in constelatii vernale precum Virgo, Leo, Coma Berenices, Canes Venatici si Ursa Major.
Ce pot spune este ca parcursul acestui proiect ma invata lucruri noi cu fiecare iesire la stele si imi consolideaza pe zi ce trece pozitia de observator avansat. Un astfel de program observational implica extrem de multa organizare, planificare riguroasa a observatiilor si foarte multa rabdare. Si, bineinteles, chef si apetit de observat, la propriu, mii de obiecte deep-sky.
Sunt curios daca mai exista pe aici observatori are au in plan completarea catalogului NGC. Poate mai schimbam pareri, sfaturi, progres etc. Eu oricum imi propun sa va mai tin la curent cu evolutia completarii listei.
Pana data viitoare, cer senin cat curpinde si spor la observatii!