-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Apr 2026 01:41


-----------------------------------
Joi, 16 Aprilie, am vazut cu binoclul Aculon 10x50mm pe variabila R CrB crescand usor in luminozitate.
Apoi a trebuit sa renunt la observatiile de variabile deoarece cerul a devenit tot mai paclos.

Am trecut atunci la testarea ocularului Vixen NPL 4mm, ajuns in cursul zilei si parte a unui program observational despre care nu vreau sa vorbesc acum. 
Am comparat acest ocular cu De Lite 4mm. Telescopul folosit a fost newtonianul D= 148mm F/5. 
Dupa o acomodare cu acest telescop timp de vreo doi ani, mi-a venit inspiratia. Cred ca-l voi boteza ''Yutani''.

Folosind noul ocular si comparandu-l cu De Lite, am rezolvat si separat la 188x urmatoarele stele duble/multiple:
Delta Gem, Zeta Cnc - tripla, Iota Leo, Omega Leo, Epsilon Boo cu contrast de culoare, Mu Boo ca tripla si Polaris.

La dubla subarc STF 1517 am zarit discurile Airy in forma de cifra ''8''iar Eta CrB s-a zarit ca un segment astigmatic. Si Omega Leo este subarc, in lista de mai sus. Zeta Cnc nu dar e o tripla pe care n-as numi-o lejera.

La Eskimo Nebula s-a vazut nebuloasa circulara si steaua centrala, slab luminoasa dar cu vederea directa.

La Jupiter s-au vazut cei patru sateliti la Est. Pe disc se vedeau bine NEB si SEB. NTB era slab luminoasa iar STB se vedea mai mult cu vederea periferica.

La M3 se zareau stele rezolvate in halou dar numai cu vederea periferica.

La toate obiectele, De Lite si-a afirmat dreptul de mascul alfa, cu exceptia detaliilor de pe discul jovian unde NPL ''a facut legea''. In rest, gigantul De Lite a avut castig la camp, contrast, rezolutie fata  de piticul NPL. Dar diferenta nu este nici pe departe de 8x ca pretul ci mai degraba ca la de la 10 la 9 sau la 8. Ca sa nu mai spun ca F/5 nu face parte din paradisul ocularelor Plossl - ceea ce NPL este, in forma cea mai clasica. Daca despre De Lite pot sa spun ca-i excelent, NPL s-a dovedit foarte bun si isi va realiza rolul pentru care a fost recrutat.

Incheiere raport, legatura spre serverele Yutani, Mircea