-----------------------------------
Mircea Pteancu
09 Apr 2026 00:09


-----------------------------------
Asa se vede si in fotografia lui George Calinescu in vizita la Gib Mihaiescu si fotografiat la luneta acestuia.

Vezi articolul lui Silviu Gongonea,revista ''Mozaicul'', an XIII, nr. 9, serie noua, 2010, pag. 5.

Am folosit aceasta fotografie in lucrarea mea ''Astronomii amatori romani la inceputul secolului XX'', Conferinta SRPAC 2018, pag. 73.

https://www.academia.edu/41481484/Conferin%C8%9Ba_SRPAC_2018_Lucr%C4%83ri_%C3%AEn_extenso

Am incercat sa aflu mai multe despre luneta lui Gib dar tot ce stiu este ca are apertura de 75mm si este probabil Secretan. In cataloagele Secretan insa nu am aflat-o. 
Este un detaliu ciudat si foarte interesant aceasta alegere a lui Gib. Motivul pentru care a ales ca instrument principal un binoscop ar putea fi reminiscentele din Primul Razboi Mondial cand a devenit fascinat de binoclurile foarfece folosite de artileristi.
Gib a fost combatant in luptele ingrozitoare de la Marasti- Marasesti - Oituz. Parca asa imi amintesc ca a fost subofiter artilerist. In acele lupte Gib a fost ranit si de acolo i s-a tras si sfarsitul mult prea timpuriu.

Prima luneta a lui Gib, cea din vremea liceului, a fost rechizitionata de catre agresorii germani. In mod convenabil, romanii si-au reglat memoria colectiva pe modul ''selectiv''. Isi amintesc numai de mojiciile armatei sovietice dar faradelegile si crimele de razboi ale nemtilor, din primul si al doilea razboi mondial, au decis sa le uite.

Pe 23 Aprilie se implinesc 131 de ani de la nasterea lui Gib Mihaescu. Un mare scriitor si un pasionat astronom amator, Domnul sa-l odihneasca !

Mircea