-----------------------------------
iulian90
06 Apr 2026 22:26


-----------------------------------
Astazi am mai avut parte de cer senin asa ca am scanat Soarele cu noul SHG de 80mm ,pe care l-am mai si reglat si colimat putin, caci imaginile prezentau o blurare intr-o parte, iar acum ca am eliminat acea blurare claritatea este si mai buna in noile imagini de astazi cu Soarele in Halpha si mi-a permis sa fac mozaic din doar doua imagini ,fiecare cu cea mai mult de jumatate de disc solar, obtinute din doua scanari consecutive, una cu emisfera noridca ,cealalta cu emisfera sudica a Soarelui.

Activitatea solara a fost mai redusa astazi, nu am mai prins eruptii ca ieri.

Am adaugat si doua animatii cu eruptia solara de ieri produsa de o mica regiune ,initial fara nume dar care a primit astazi denumirea de AR 4412. 
Eruptia a fost clasa C1.4 si a inceput la ora 06:41 UT (09:41 TLR), a avut un maxim la 06:49 UT (09:49 TLR), exact cand am facut eu scanarea respectiva ce a prins eruptia si sfarsitul a fost la 06:54 UT (09:54 TLR). Animatiile prezinta trei imagini extrase din trei scanari facute la orile 06:41 UT (09:41 TLR), 06:49 UT (09:49 TLR) si 07:00 UT (10:00 TLR), deci am prins momentul de inceput si de maxim al eruptiei dar am ratat momentul de sfarsit.
 Animatiile sunt de doua feluri , una subexpusa, ce scoate in evidenta eruptia, ca un punct luminos pe fundal intunecos al discului solar, si a doua animatie in care am marit luminozitatea discului solar la nivel normal, dar eruptia apare "arsa" si luminoasa.