-----------------------------------
Marius Laza
30 Mar 2026 22:27


-----------------------------------
Stanescu Octavian a scris e clar de la corector distanta fata de senzor nu e buna
 Am fotografii vechi (first light) facute fara reductorul de focala si se observa aceeasi problema (vezi M15 atasat).
Reductorul de focala folosit trebuie pus la o distanta optima de 85 mm ( pe care am verifict-o la vremea respectiva si eram acolo, poate +/- 1mm, nu mai retin exact) . Considerand focala telescopului 1625 mm, obtinem cu reductorul de 0.67 amplasat corect 1089 mm. Siril i-mi da 1112 mm. Daca focala telescopului si factorul de reductie subt corecte (nu stiu ce abateri sunt admise in aceste cazuri) atunci ar rezulta ca reductorul este putin mai departe decat ar trebui (85 mm). Aberatiile produse in acest caz sunt prezentate in a doua diagrama din al doilea atasament ( Pe care am gasit-o aici: "https://optcorp.com/blogs/deep-sky-imaging/how-to-set-the-correct-back-focus#:~:text=focus%20spacing%20perfect.-,What%20is%20Back%20Focus%2C%20and%20Why%20it%20Matters%20for%20Your,be%20a%20set%20distance%20away")
Revin insa la faptul ca aceeasi problema apare si la fotografiile facute fara reductor.