-----------------------------------
Mircea Pteancu
09 Mar 2026 20:56


-----------------------------------
Vineri 7 Martie a.c. am continuat vanatoarea de obiecte H400 cu acelasi echipament ca in seara precedenta. Cerul a fost mai paclos si aceasta m-a costat, gasirea si observarea obiectelor a decurs mai greu.

Lista Herschel 400:

- NGC 2215 in Monoceros este un roi deschis, infiorator de mic si de slab luminos. Monoceros este o constelatie plina de capcane stelare, e o adevarata mlastina stelara. Are un covor de stele atat de dens si de bogat incat ai putea lua portiuni din el la intamplare si mutandu-le prin alte ''paragini ceresti'' ( cum le numeste Anestin) s-ar numi roi stelar, la noua adresa. Pana la urma am dibuit NGC 2215 dar cu dificultate si l-am recunoscut abia la 154x. Este slab luminos si mic dar inghesuit. Se recunoaste dupa bara diametrala de stele  de aprox. 11mv, orientata E-V si curbata usor la capatul vestic. Ocupa o arie de sase minute la 154x si am numarat 12 stele cu vedere directa.

- Am revazut apoi galaxia NGC 3227 din Leul, aflata chiar langa Algieba, spre Est. La 154x abia se zarea cu vederea directa iar la 246x, se vedea cu vedere directa. Dar adevarata tinta, NGC 3226 era contopita cu NGC 3227, se vedea deci un singur obiect, nu doua. Poate cu Grond voi avea succes mai mare ... dupa ce-i repar focuserul care a binevoit sa-si dea duhul, axul si rotitele de antrenare desfacandu-se in bucati. Nu se raporteaza. Adica se raporteaza dar nu se bifeaza.

- NGC 3251 a fost floare la ureche de gasit. Galaxie mare si luminoasa, cu nucleu foarte luminos la 154x. Haloul in schimb s-a vazut cel mai bine la 103x.

- NGC 3640 a fost insa mult mai greu de gasit, este o galaxie minuscula si slab luminoasa. Am cotrobait dupa ea vreo jumatate de ceas. Cauza a fost ca la mariri mai mici de 103x ( focala f=12mm a zoomului Baader), galaxia nu se vedea, era topita in fundalul cerului. Foarte enervant pentru colericii de Romania dar galop de sanatate pentru membrii SCCB (Sindicatul Ceasornicarilor Chinezi Batrani), posesori ai elixirului vietii vesnice. Am facut schita.

Contor H400 = 289/ 7.03.2026

- Alte observatii: Dupa observarea galaxiilor NGC 3227/3226 aveam ocularul Radian 5mm in focuser. Ceea ce a urmat a fost o pauza dublista. Am rezolvat si separat la modul superb Omega Leo, STF 1517, Iota Leo si HDS1642. HDS1642 se afla la Est de Iota Leo, este varful unui asterism tringhiular, are o separatie de 1,2'' dar si o diferenta de magnitudine zdravana de 2,8 clase. Dar la toate patru stelele am obtinut separatie intre componente, bine vizibila. Transparenta a fost sub burta broastei dar seeingul a fost bun, in jur de 7/8 Pickering.

Joi 6 Martie am uitat sa adaug:

In proiectul observational AWAOG am observat cu binoclul de constelatii Omegon 2x54mm. 
Am numarat trei stele in M44 plus ceata luminoasa, foarte luminoasa. Cu vederea periferica parca se zareau stelute fine.
In Mel 111 am numarat noua stele cu vederea directa.
Am rezolvat Alcor - Mizar adica STF 1744 AC.
Iar perechea de stele Niu1- Niu2 Boo sau 52 Boo- 53 Boo se vedea ca o frumusica stea dubla. Nu este una fizica ci doar una optica.

Cer senin, Mircea