-----------------------------------
Cristian Kata
02 Mar 2026 14:08


-----------------------------------
Sunt aspecte terestre vs. astronomice la binocluri care nu se impaca deloc intre ele, pana mi-am dat seama a durat ceva vreme, nu intelegeam cum pot unii sustine lucruri pe care le vedeam clar ca nu sunt asa, doar ca eu le vedeam terestru si altii astro, si de fapt fiecare avea dreptate pt ca destinatia era diferita. Un exemplu simplu ar fi comparatia intre SLC si NL Pure, pt ca am mai avut pareri diferite cu Cristib. Daca e sa aleg eu, clar aleg NL Pure pt ca are camp larg si clar pana in margine, daca alege Mircea Pteancu sigur alege SLC, un motiv simplu de inteles ar fi efectul de bila rostogolita la NL Pure din cauza campului super plat, care se traduce in astro ca o deformare a distantelor dintre stele, avand in vedere ca magnificatia la centru este cea din specificatii apoi scade spre exteriorul campului semnificativ, sa zicem ca avem 4 stele colineare egal distantate, privind printr-un binoclu cu camp plat ele sunt tot mai apropiate pe masura ce sunt mai la marginea campului vizual, asa ca Mircea o sa fie nedumerit rau pt ca peste zi s-a schimbat pozitia stelelor care pana acum erau mai distantate, apoi cand o sa afle ca e de la campul plat problema, o sa ne dea cu binoclul in cap, iar cand o sa mai afle si pretul...o sa fie sigur ca avem ceva defecte la etaj. Exemplele sigur pot continua,... Chiar sunt curios daca Mircea stia ca un binoclu foarte scump ii poate arata o alta harta a cerului, adica cu alte distante intre stele decat cele reale :).