-----------------------------------
Gaman Gabriel
27 Feb 2026 11:53


-----------------------------------
Multumesc mult Mircea pentru cuvintele frumoase.

Ieri mi-a ajuns colimatorul laser de pe Aliexpress, un risc pe care mi l-am asumat. Mereu am vrut un colimator laser dar mi-a fost teama de faptul ca, de multe ori si mai ales la cele ieftine, vin ele singure decolimate. Am facut totusi o colimare la telescop cu colimatorul cum a fost venit din fabrica si a iesit ok, am verificat mai apoi colimarea cu Chesire. Dar, atunci cand roteam colimatorul laser in telescop, punctul laser se invartea ca intr-un cerc pe oglinda principala si mi-am dat seama ca temerea mea s-a adeverit : e decolimat insusi colimatorul :lol: . Am avut noroc ca acest model permite colimarea cu 3 suruburi laterale si dupa multe frustrari si incercari, mi-a iesit! Acum punctul laser sta pe loc si nu mai face cercuri.

Dupa 13 ani de cand am acest telescop, pot spune ca acum e colimat asa cum trebuie si sunt foarte multumit de chestia asta. O sa il probez telescopul noptile viitoare, cu toate ca seeing-ul o sa fie praf dar sunt foarte curios daca se vede vreo schimbare si sa mai verific colimarea pe o stea defocalizata. 

Am avut in tot acest timp un colimator Chesire dar nu prea ne-am inteles, nu am stiut sincer daca fac bine ce fac dar cu laserul acum e o bucurie sa colimezi. 

Sa ne auzim de bine, cer senin tuturor!