-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Feb 2026 12:45


-----------------------------------
Multumesc David si felicitari pentru observatiile foarte frumoase si diversificate !

Despre poezie ... ''tot romanu' se naste poet''.  :wink: 
Si, dintr-un film: '' fara poezie, viata e pustiu'' !

La voi merge StelleDoppie ? Ca la mine nu. Si taman acum as avea nevoie. Aseara, in timp ce am mai adaugat trei obiecte H400 ( NGC 2185, NGC 2286 si NGC 2301) am observat si o dubla subarc noua. 
Este vorba de STT 157, aflata imediat spre Vest de NGC 2301. Doar am rezolvat-o la 240x/ Radian 5mm, deci am vazut companionul inmugurit fata de primara, fara spatiu negru intre ele, la PA = 150 grade, aprox.

Dar nu pot afla prea multe despre dumneaei STT 157 din motivul aratat. 
Stellarium indica separatie de 0,6'' iar CDSA la 0,5''. Nici unul nu este de mare incredere in acest domeniu. In WDS imi prind urechile. Help !

Cu siguranta ca STT 157 este o dubla subarc, m-am convins. Am comparat cu 52 Ori care, la 240x, era larg separata fata de STT 157 ca un bulevard.
Comparand notitele din jurnal cu datele din tabelul din CDSA am avut un moment de incantare. Uite ce fac stelele variabile din astronomu' amator. Adica eu am estimat, la 240x, pe o imagine agitata, intre doua stele lipite intre ele,  o diferenta de magnitudine de 0,4 magnitudini. CDSA vine si ma contrazice ca nu este decat de 0,3. Noa, fie, sunt baiat de treaba (toti care s-au ciondanit cu mine pot confirma), asa ca las dupa CDSA.

Contor H400/ moshu Mircea= 282. Cum se striga in armata: ''118 au mai ramas, hai Herschelizare !!!!''

Cer senin, Mircea