-----------------------------------
zoth
05 Feb 2026 09:42


-----------------------------------
Va fi vai si amar de ..

Optimist ca intotdeauna ..  :) 

In timpul ultimei observatii la Mercur am mai facut un mic experiment, am vrut sa vad daca in conditiile date il mai pot detecta vizual intr-un instrument cu deschidere mai mica. Observatia principala am facut-o cu RFT-ul de 4 toli care are in capacul obiectivului o gaura centrala de aprox 50mm. Fara sa-mi iau ochiul de la Mercur am pus capacul pe obiectiv cu gaura centrala evident deschisa. Spre mirarea mea nu am vazut nici o deosebire, Mercur se vedea ca inainte, fundalul cerului la fel. Am repetat scoaterea si punerea capacului pe obiectiv in 4-5 randuri si doar o singura data mi s-a parut ca fundalul cerului ar fi ceva mai palid dar nu in mod categoric ci la nivel de parere. Am ramas pe moment nedumerit.
Nedumerirea s-a lamurit dupa observatie cand am facut urmatorul rationament: daca am facut observatia cu 100mm la 20x asta inseamna o pupila de iesire de 100/20=5mm. Cu siguranta la un fundal atat de luminos al cerului ochiul meu nu va permite o cantitate atat de mare de lumina si isi va inchide pupila. Daca pupila va fi inchisa la jumatate, sa zicem 2,5mm asta va insemna o diafragmare a obiectivului la o valoare de 2,5*20=50mm. Iata de ce nu am vazut nici o deosebire cu capac fata de varianta fara capac.
Vestea buna din toata polologhia asta e ca Mercur se poate vedea pe cerul de zi cu orice panarama mica de luneta sau cu orice panarama de newton diafragmat extraaxial. Cu proxima ocazie am sa incerc sa-l vad cu "Tuci", luneta mica de 45 f11 si am sa va tin la curent ..