-----------------------------------
zoth
01 Feb 2026 16:50


-----------------------------------
 Un parasolar de neam prost, lung, gros &#537;i dotat cu câteva diafragme pentru întărire &#537;i redirec&#539;ionarea luminii reflectate face minuni.

Ai dreptate boss, ca solutie economica e cea mai buna! In plus m-ar ajuta si noaptea in special la asteroizi unde am pierdut ceva magnitudine stelara din cauza noului sistem de iluminare stradala. As pune totusi un tub usor de plastic tapetat cu velur la interior, ca sa iasa treaba putin mai rigida. Vad eu cum ma hotarasc ...

.. ai pus ochii pe ăsta https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/apochromatic-refractor-55/all-apos-und-eds-223/ts-optics-102-mm-f-11-sd-apochromat-with-2-5-rap-focuser-16207 

Nu musai, m-am gandit initial doar la ceva cu focala mai lunga. Am avut varianta acromata a celui din link si mi s-a parut un instrument bun, de incredere. Simularile pe care le-am facut ulterior mi-au aratat ca varianta ED ar ajunge la performanta apo daca chinezul ar fi folosit aceleasi sticle ca la celelalte lunete din seria ED. Daca a folosit altele mai slabe atunci e posibil ca performanta ra ramana in aceeasi clasa. Varianta SD mi se pare un pic overkill pentru ce-mi trebuie mie .. dar si foarte scumpa ..