-----------------------------------
Mircea Pteancu
31 Ian 2026 22:26


-----------------------------------
Stati mai fratilor, de ce sariti unii la cearta ? Eu v-am spus parerea mea dar, in mod special, lui Tudor. 

Ce e cu ipocrizia asta in care predicati diversitatea si cand va intalniti cu ea, ii dati la cap ?
Ipocrizie ? Da. Chestia cu ''nu te obliga nimeni'' e valabila si invers. Nu vreti sa faceti observatii vizuale, nu va obliga nimeni. Faceti ce poftiti. Si inghititi parerea personala a fiecaruia, ca nu aveti alternativa.

Stanescu a spus ca imaginea lui M31 este doar o albeata pe vizual si de aceea a trecut la foto si a dat un   bun exemplu de detalii obtinute din oras. Perfect. Are vreun rost sa-l contrazic ? Nu. Conteaza mai putin ca are dreptate. Ceea ce conteaza cel mai mult este ca face Astronomie, asa cum ii place, mult si bine.

Eu nu cuantific respectul, mai mult tie si mai putin lui. Pentru ca tu esti mare si el e mic. Pentru ca telescopul tau e mare si al lui e mic. Pentru ca echipamentul tau e complicat si al lui este simplu. Pentru ca al tau e scump si al lui e ieftin. Faci observatii ? Mare sau mic, tanar sau varstnic, incepator sau avansat, bogat sau sarac, daca faci observatii, imi esti ca un frate.

Va place sau nu, fara dorinta de a jigni dar si fara menajamente: flacaul acela cu lunetele simplet, Ovidiu, scufundat in pasiunea lui ciudata, slefuieste si face observatii incomparabil mai multe decat unii care se beshika pe aici, pe forum.

Vreau respect pentru toate formele de practicare a observatiei astronomice: vizuala, fotografica, radio, video etc. Asta-i legea pe strada mea. N-am sa-l crut pe cel care o incalca. Fie ca se beshika putin , fie ca se beshika mult ...

Mircea