-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Ian 2026 23:26


-----------------------------------
Silviu

Compararea distantei la care ai observat tu Mercur cu cea a lui Darquier m-a intarit in convingerea, pe care am si afirmat-o, ca el a beneficiat de conditii categoric mai bune. 
Darquier auzise despre succesul lui Bonrepos, dar observarea lui Mercur pe cerul de zi a facut-o pe cont propriu, fara ajutor. Deci aici nu se poate vorbi de experienta in sens restrans, asa ceva nu avea nici el pana ce nu a reusit si asa este si cazul tau. Sens restrans= Mercur/ cer de zi/ in apropierea Soarelui. 
Deci eu cred ca desi distantele sunt diferite, ele sunt echivalente. 
Daca ai avea cer curat ca  al lui adica, ai reusi si tu sa observi Mercur la o distanta ca cea reusita de Darquier. Am motive deci sa dublez felicitarile !

Erwin

Eu credeam ca imi esti prieten cand colo tu ma bagi in ispita. ( Giouc ! :lol: )

Sigur ca imi doresc de o viata sa vizitez Observatorul. Iti multumesc pentru invitatie, cine stie, poate voi reusi intr-o zi. Numai sa ma perchezitionati prin buzunare inainte sa intram la vechituri. Ca poate voi avea la mine lant si lacat sa ma leg de ele ...

Intrebare pentru natiunea astronomica. Sangeorzan vorbeste (cred) in ''Ghidul Cosmosului'' despre observarea acelei aureole din apropierea Soarelui, modul de estimare a diametrului, raportarea ei in mod numeric. 
A facut cineva, mai ales la Astroclubul Bucuresti, asa ceva ? 
E vorba de ceea ce Silviu a notat cu ''Mie'' ?
Ce ar fi daca am reactiva asemenea observatii ?

Mircea