-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Ian 2026 12:13


-----------------------------------
Erwin

Eu la Toleascop ma dau batut cu echilibratul. Pana acum am rezolvat prin ajustarea frecarii axeleor/ sectoarelor lagarului orizontal. Pentru aceasta am tot timpul trei bucatele de teflon in rocker si, dupa caz, introduceam sau scoteam acele placute. Si atunci frecarea scadea sau crestea. Dar la obiecte foarte joase, prin Sagittarius si Puppis, nu pot folosi decat oculare de 1,25'' si acelea sa fie usoare.
Asa ca m-am decis: voi pune contragreutati din plumb de pescuit pe spatele placii de baza a cutiei OP.
Ce mai trebuie este sa determin ce greutati imi trebuie. Va fi foarte simplu: pun OTA la orizontala, pun cel mai greu ocular in focuser - tubul complet echipat cu cautatoare si pun greutati intr-o punga agatata convenabil. Cantaresc pe cantarul lui nevasta mea greutatea care a adus echilibrarea. Apoi ma duc la magazinul de pescari ( alti tulburati obsesiv-compulsivi, ca nu suntem singurii) si cumpar greutatile necesare pe care le surubaresc de placa. 
N-o fi un capat de lume daca la un OTA de 12kg mai adaug 0,6 kg. Oricum nu ma intereseaza, la mine e ''black hole'' de telescoape. Nimic din ce  cade inauntru nu mai iese.

Distractiv: cand am facut ultima data observatii impreuna cu Toleascopul, cam pe vremea covidului, am uitat complet sa pun placutele. Dupa ce ai plecat tu, am verificat ce-o fi avand telescopul de a mers asa de smucit. Si atunci am vazut toate trei placutele odihnindu-se pe fundul rockerului ... 
Si atunci, ca in ''Scrisoarea a III-a'':

'' Cu o ura ne-mpacata mi-am soptit atunci in barba/ 
La dobsonul lui Mircea sa nu ii mai dau teflon...'' 


ar fi zis marele Eminescu.

Mircea