-----------------------------------
Erwin
27 Ian 2026 23:48


-----------------------------------
Acum vreo 2 ani am luat de aici de pe forum un astfel de travel-scope de 200mm facut de cineva cu scule rudimentare. L-am probat, este bun (oglinzi noi de la Orion) dar ce nu mi-a placut a fost ca nu il puteam folosi cu oculare mai grele, nu era deloc echilibrat. Deocamdata am refacut doar inelul secundarei cu tot ce tine de el, spider si suport secundara, suport (demontabil) pentru focuser si pantof de cautator RDF. Am schimbat si cercurile de altitudine si suruburile de colimare pentru primara. Am bibilit si focuserul elicoidal care avea joc mare, avand o cursa de 20mm. Am pus un parasolar din folie de plastic neagra care se prinde cu elastic si sta cum trebuie in spatele secundarei. Avand 8 tuburi truss voi putea face o husa din lycra pentru lumina parazita. 

Dar voi reface si cutia si rockerul pentru ca nu-mi plac deloc, nu mai intra noul inel si cercurile demontate in cutie. Chiar daca va fi putin mai mare si mai greu decat era, tot va incapea lejer intr-un bagaj de mana, fie el rucsac sau troller mic. Ma bate gandul ca tevile sa le fac si pe alea din 2 bucati, sa incapa si ele in acelasi bagaj. Nu va fi o problema cu montat/demontat si colimat pentru ca voi folosi alt sistem de prindere la tevi, care vor fi astfel interschimbabile. Acum sunt niste cleme din acelasi placaj care le tin de rocker iar gaurile au fost date ochiometric.

M-am uitat la prezentare. Trebuie sa fac cercurile de altitudine mai mari pentru o echilibrare mai buna, nu trebuie sa intre neaparat in cutie, asta merge doar la unele mai mari. Sau sa fie facute din 2 bucati. Hmmm...