-----------------------------------
dragos.n
27 Ian 2026 06:30


-----------------------------------
Poetic. Ca de obicei. 

Probabil ca sunt pe lumea asta si astronomi care zboara mult, si care isi doresc un intrument de apertura mai consistenta. Vanatorii de eclipse, spre exemplu. Desi 150mm nu e mult, dupa parerea mea, pentru a prefera un asemenea instrument, in locul unui Takahashi FSQ 105, sau Askar SQA 106. Pentru ca atunci cand ai bani sa zbori mult, ai si pentru instrumente scumpe, si pentru montura, si vrei sa documentezi excursia, adica sa faci poze.

Sau poate estimarea mea e gresita, si acest instrument este pentru cineva care sta intr-o garsoniera micutza, si nu are loc sa tina in locuinta decat o mica valijoara, ca asta. 

Asa cum am spus, acest telescop pare facut de o firma foarte mica, de familie chiar. Si de asta, eu le acord nota 9. Daca ar fi fost un Celestron, sau un SkyWatcher, le-as fi dat un 6, sau 7.

Acum, evaluarea mea e influentata de faptul ca si eu lucrez la ceva asemanator. Si mai este cineva in aceeasi situatie, chiar de pe acest forum. Nu spun cine. Persoana importanta, vorba lui Caragiale. Si stiu ce dificultati intampini cand vrei sa faci un telescop in sistem nou, cu bani putini, si cu scule de apartament, nu industriale.