-----------------------------------
real32
26 Ian 2026 20:22


-----------------------------------
@Night Mulțumesc mult! Referințele sunt excelente. Mă gândeam și eu să-mi fac un abonament la arcanum, dar am tot amânat. :D Până acum am mers mai mult pe cronici și însemnări de cărți vechi, dar de pe la mijlocul secolului al XIX-lea au apărut mai multe ziare.

Da, ordonarea informațiilor este destul de dificilă, pentru că în Țara Românească și în Moldova se folosea calendarul bizantin și mai târziu calendarul iulian (până în 1919), în timp ce în Transilvania se folosea calendarul gregorian încă din 1590. Apoi orele erau alla turca în Moldova și în Țara Românească, măsurate de la apusul Soarelui.

Pentru cutremurul din data de 1/13 noiembrie 1869, ora lui Hepites, la București, este 09:11, iar ora din Curierul de Iași este 09:15, cu 4 minute mai înainte. Corecția datorată diferenței de longitudine dintre Iași și București este de 6 minute (1,5 grade longitudine x 4 = 6 minute), deci rezultatul este foarte bun. 

Și pentru cutremurul din 15/27 noiembrie lucrurile sunt clare. Problema este la cutremurul din 29 decembrie 1868/10 ianuarie 1869, care apare:
- la Hepites, la ora locală 20:08 (probabil timp solar mediu la București);
- la Rethly, la ora 20:30 (resimțit la Brașov, dar probabil timp solar mediu al Budapestei, pentru că Réthly face referire la ziarul de limbă germană Pester Lloyd, publicat la Budapesta);
- în însemnarea de pe cartea veche Critil și Andronius, la ora 21:00 (probabil timp solar adevărat, în regiunea Iașului).

Este greu de înțeles de ce ora la Brașov este cu 22 de minute înaintea orei de la București.  Doar dacă ora la Hepites este greșită (20:08 în loc de 21:08 ).

Vă mulțumesc mult!