-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Ian 2026 15:39


-----------------------------------
Dragos

Multumim ca ne-ai atentionat despre aceasta prezentare, este intotdeauna interesant sa-l asculti pe Ed Ting. Dar jucaria aceasta nu-mi place.

Cutia in care a venit instrumentul sau valiza sunt mai scurte dar mai late decat tubul newtonianului meu similar. Deci volumele sunt apropiate - aspect vital pentru transportabilitate. 
Newtonianul meu are la tub un diametru de 178mm si o lungime totala de 762mm, cu ditamai parasolarul de 152mm - distanta dintre axa focuserului si capatul superior.
Dobul din prezentare mai are putin si secundara e inafara tubului.

Mi se face chelia maciuca la vederea tuturor acelor matze cand telescopul este bucatele. Sa faci vreo doua sute de km pe drumurile romanesti si apoi sa trebuiasca sa recompui instrumentul, e cam sadic. Daca o faci langa castelul lui Dracula, pe inserate, devine cam sinistru.
Toate sunt expuse prafului si umezelii. Un asemenea telescop, in tub solid, se raceste intr-o jumatate de ora , cel mult. Deci ce rost are tubul deschis ?
Ce sa vorbim de colimare. Cu telescopul prezentat, daca rezolvi Albireo , poti sa fii fericit. Trebuie colimat de fiecare data. De la zero.

Ambele solutii au nevoie de suport. Nu prea vad moshii de peste 40 de ani facand observatii patru ore in Octombrie, stand in iarba, in patru labe, pe pamantul rece. Eu folosesc montura pipe Penelopa. Ed foloseste o noptiera.

De la mine, telescopul prezentat are doar nota de trecere 5, cel mult 6. Acesta este punctul meu de vedere strict personal si de uz personal. 
Amatorilor de Lego astronomic le urez cu toata bunavointa, succes maxim !

Mircea