-----------------------------------
real32
24 Ian 2026 09:24


-----------------------------------
Mulțumesc mult pentru răspuns. Încerc să descifrez informațiile despre evenimentele seismice,  care apar în cronici vechi sau în însemnările de pe manuscrise. În general, am reușit să corectez datele unor cutremure și să determin cu o precizie destul de bună momentul producerii acestora, combinând informațiile din Țara Românească și din Moldova (unde orele sunt date sub forma alla turca pâna spre mijlocul secolului al XIX-lea) cu cele provenite din Transilvania (unde bănuiesc că în cronicile vechi se folosea timpul solar adevărat al localității respective).

Nu reușesc să combin într-un mod coerent informațiile despre tripletul seismic de la sfârșitul anului 1868 și începutul anului 1869. In principal, mă bazez pe informațiile din registrul academicianului Hepites, dar ceva "nu se leagă" pentru cel de-al treilea cutremur, cel din 10 ianuarie 1869. În datele Observatorului Meteorologic de la Școala de Agronomie, primele două cutremure par să fie date cu timpul solar mediu, iar cel de-al treilea cu timpul solar adevărat!

Contextul în care apar datele despre cutremurele din 1868-1869 este mai dificil, deoarece apăruse o fază tranzitorie de standardizare a măsurării timpului, care făcea trecerea de la timpul local specific pentru fiecare localitate spre timpul dat de fusurile orare, așa cum îl cunoaștem în prezent. Această fază tranzitorie folosea timpul capitalei pentru standardizare și a început în Anglia, în 1840. Această oră s-a impus treptat în toate domeniile de activitate, ajungându-se ca în anul 1855, 98% din ceasurile din Marea Britanie să arate ora Londrei (a meridianului observatorului din Greenwich). Presupun că lucrurile au evoluat în mod asemănător și în Imperiul Austro-Ungar, unde se utiliza ora Budapestei, în 1880, la Brașov. Totuși, nu știu dacă această standardizare tranzitorie era valabilă pentru Transilvania anului 1868.

Da, cutremurul de la Dulovo, din 14 octombrie 1892, este primul cutremur important pentru care Hepites folosește ora Europei Orientale (EET).

Dacă nu vă plictisesc aș putea să vă expun cele câteva raționamente pe care le-am făcut pentru ora cutremurelor din 1868-1869.