-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Ian 2026 17:50


-----------------------------------
Mi-am tot dat cu parerea despre ocularele cu focala scurta dar uite, vin cu dovada ca si si eu folosesc oculare cu focala mai lunga, asa numitele oculare cautatoare.
Privind cu atentie postarile de mai sus, veti remarca doua oculare care au migrat la mine de la colegi de pasiune de aici.
Evident ca acestea nu-s toate ocularele mele ci acelea mai des folosite.

In prima poza vedem trei oculare pe standard de 2'' si anume Q70 f=32mmx70* + LV 30mm 60* + ocular Erfle militar brand necunoscut f= 28mm x63*.

In a doua poza vedem ocularele cautatoare pe standard 1,25'' pe care le folosesc mai frcevent: XCel 25mmx60* + Lacerta UFF 25mmx 65* + Sirius Plossl 25mmx52*+ Asferic 23mmx 62*.

In a treia poza e conclavul ocularelor cautatoare. Aici s-au intalnit pentru poza, in viata reala, e dupa '' tu,da'' ... ''tu,nu''. Dupa capriciul de moment.

Ocularele ''de babe'', cu focale intre , sa zicem 20mm si 10mm, nu au cautare la mine. In locul lor, folosesc extensiv ocularele zoom, patru la numar.

Pentru detalii, cand e cazul, folosesc fie ocularele Radian sau Planetary despre care am mai vorbit.

Inafara de acestea, folosesc dar mai rar, oculare Kellner, Erfle, pe standard 0,96'' si de microscop.
Apoi mai sunt Tolles, Kepler si alte ciudatenii.

Mircea