-----------------------------------
mmarin
04 Ian 2026 19:23


-----------------------------------
Nu e cazul să fii stresat de partea cu colimarea, cere fine&#539;e dar nu e complicată. Laserul, dacă reu&#537;e&#537;ti să-l colimezi corespunzător, te ajută la ajustarea finală, de fine&#539;e; unealta cea mai folositoare e un concentric. Dacă ai acces la o imprimantă 3-D, ăsta e un model decent: https://www.thingiverse.com/thing:7213014.
  Primul pas e să aduci secundara centrată EXACT sub focuser. Ca să ob&#539;ii asta trebuie să ai secundara centrată cu crucea/inelele de ghidaj &#537;i imaginea primarei centrată de asemeni în timp ce gaura prin care prive&#537;ti e situată ÎN PLANUL FOCAL al primarei. Asta  înseamnă că trebuie să determini pozi&#539;ia focuserului care aduce planul focal la nivelul găurii din concentric căutând să prinzi imaginea unui obiect îndepărtat pe un geam mat sau ceva echivalent. După ce ai centrat secundara, cau&#539;i din nou planul focal &#537;i o iei de la capăt cu centrarea. O să te învâr&#539;i în cerc de câteva ori, până când nu o să mai ajustezi focuserul cu mai mult de 1mm; din momentul ăsta nu mai atingi &#537;urubul central de reglaj al secundarei. 
  Dacă secundara nu e centrată perpendicular pe axa tubului, focuserul pe care l-ai ales folose&#537;te baza focuserului original &#537;i poate fi ajustat din cele trei perechi de &#537;uruburi din adaptor. 
  După ce ai trecut prin co&#537;marul de mai sus, mai ai de strâns &#537;uruburile periferice ale secundarei, câte foarte pu&#539;in, pe rând până sunt strânse bine iar secundara &#537;i imaginea primarei rămân centrate. Apoi treci la primară, aduci imaginea găurii prin care prive&#537;ti în mijlocul cercule&#539;ului din centrul primarei. Ca ultimă verificare, eu folosesc laserul; mai întâi mă asigur că love&#537;te fix în mijlocul primarei rotindu-l în suport de câteva ori (dacă nu, ajustez secundara) apoi îl folosesc printr-un barlow sau corector de comă ca să mă asigur că raza reflectată bate exact în centrul mirei; dacă nu, ajustez primara.
  Ultimul test e să plimb focuserul în sus &#537;i în jos; dacă pata de lumină a laserului î&#537;i modifică pozi&#539;ia pe miră, e cazul să o iau de la capăt... Cuvântul cheie e răbdarea, după un timp intervin experien&#539;a, apoi rutina.