-----------------------------------
iulian90
28 Dec 2025 17:53


-----------------------------------
Multumesc. Imaginile de ieri au iesit asa de bune si clare datorita experientei acumulate de-a lungul timpului in achizitia si mai ales in procesarea scanarilor, dar si a seeingului relativ bun de ieri si a absentei vantului (care putea afecta serios scanarile din cauza vibratiilor care le induce in amsamblul SHG-montura). :) 

Astazi am prins momente de cer senin, desi au fost mai mult innorat, asta nu m-a impiedicat sa fac scanari la Soare printre nori. 
Am folosit insa SHG de 80mm si camera ASI178MM ,cu care am facut scanari pe zone de interes, cu regiuni active mai importante si mai dezvoltate. 
Desigur si protuberante au fost vizibile pe limb ,printre care una mai mare , in emisfera sudica conform unor imagini facute de astronomi din strainatate pe site-ul [url=https://gong2.nso.edu/products/tableView/table.php?configFile=configs/hAlpha.cfg] NSO-GONG,  dar din pacate nu am reusit sa le scanez din cauza intervalelor de timp scurte in care Soarele a iesit de printre nori si a raritatii cu care acesta era vizibil printre nori.