-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Dec 2025 15:44


-----------------------------------
Felicitari David pentru noile observatii si, indeosebi, pentru progresul in domeniul variabilelor !

Iti multumesc pentru aprecierea observatiilor mele. Dar sa punem lucrurile in context.
Ma bucur ca am trecut de prima mie dar sunt si oleaca trist. Am avut harti de comparatie pentru variabile inca din 1981. Initial, puteam sa fac observatii numai cu ochiul liber. Pe vremea aceea faceam parte din tribul vulturilor, despicam Epsilon Lyrae, fara problema si fara binoclu. Dar am tot amanat pana cand amanarea a ajuns la patru decenii.

Daca incepeam la varsta ta, acum aveam zeci de mii, poate chiar 100.000 de observatii.
Nu este irealizabil. La noi in tara, Kosa Kiss Attila din Salonta a depasit 100.000 la AAVSO iar pe VCSSZ are peste 80.000. 
Csukas Matyas, tot din Salonta, are 27.000 observatii pe VCSSZ.
Iar Sajtz Andras din Simonyifalva/ Satu Nou a efectuat 49.704 observatii la 398 de stele variabile. Prietenii ii spuneam Bandi. A fost un copil sanatos, plin de viata pana cand, din cauza unui vaccin, a ramas paralizat,in scaun cu rotile pentru tot restul vietii. Astronomia a fost marea lui iubire dar Bandi picta cu deosebit talent si a castigat si concursuri de proza scurta. Cele aproape 50.000 de observatii, la aproape 400 de stele variabile, le-a efectuat cu ochiul liber si cu un binoclu japonez 10x50mm, primit de la Asociatia Astronomica Maghiara.
In poza din atasament, Bandi lucra la unul dintre tablourile lui care reprezinta biserica din satul sau natal. O pictura foarte frumoasa, realizata de un artist care avea mobilitate limitata la o mana si o mana aproape imobila. Cat s-o fi chinuit sa manuiasca binoclul pentru numeroasele sale observatii, numai el a stiut. 

Adevaratii paralizati sunt insa multi, nu toti, aici pe forum si in toata tara. Oameni in deplina putere si cu depozite de super-telescoape la dispozitie, niste legume intelectuale care puturosesc, fara sa faca observatii dar le place sa compromita calitatea aceasta, aproape sfanta, atunci cand se autodefinesc astronomi amatori.

Mircea