-----------------------------------
Mircea Pteancu
20 Dec 2025 23:26


-----------------------------------
De ceva vreme ''am un fix'' cu privire la Texereau si ''Revue des constellations''. Lucrez intens la o sinteza a articolelor descriind aceasta imensa investigatie a cerului a astronomilor amatori francezi, coordonati de catre Sagot si Texereau. Investigatia a fost sintetizata intr-o carte care insa este aproape imposibil de cumparat. ( Sa traduc: cand e de vanzare, costa cam cat un telescop.) 

Si de ce scriu despre acestea, aici, la topicul de lunete simplet ?
Pentru ca azi, apropiindu-ma de finalul articolelor adunate de pe unde le-am gasit, am ajuns la articolul despre constelatia Taurus.
Sa va spun intai cateva lucruri despre ''Revue des constellations''. Obiectele incluse in trecerea in revista ( pe care eu am sa o denumesc, simplu si direct, ''revista'') au fost efectiv observate. Pe langa observatiile amatorilor raspanditi prin toata Franta, exista ''ochiul treaz'', un amator bine dotat si cu experienta care efectua observatii de control. 
Panoplia instrumentelor folosite in ''Revue'' este foarte larga. De obicei, au fost folosite lunete acromatice de la 55mm ( doi tzoli francezi) pana la patru toli ( 108mm), rareori mai mari. Reflectoarele cele mai frecvent folosite au fost de 150mm sau 197mm ( un 200mm asa mai ciobit) si pana la 320mm.
Vedeta principala in ''Revue'' este, desigur, noul inventat telescop standard al SAF, cu apertura de 200mm si focala de 1200mm , adica F/6.
Foarte frecvent sunt mentionate ''jumellles'' adica binocluri, de 40mm si 50mm sau chiar de opera, galileene.

Ceea ce m-a frapat azi a fost ceva ce am citit in notele despre nebuloasa M1, rest de supernova.
Este prima data cand citesc despre observarea lui M1 cu lunete simplet. Si nu orice luneta simplet ci una din lentila de ochelari, clar exprimata prin forma ''verres de besicle''. Observatorul a fost un obisnuit al ''Revue'', pe nume H. Kern din Mulhouse, al doilea centru urban al zonei sale, dupa Strasbourg.
Marirea utilizata de Kern a fost de 18x, apertura nefiind vreodata mentionata la ''besicle'' adica la lunetele din lentile de ochelari. Semnificatia cuvantului ''besicle'' este aceea de ''ochelari''. H. Kern a vazut nebuloasa cu vederea periferica, cu luneta simplet 18x, cu binoclu 10x50mm si cu luneta acromatica D= 55mm la 20x. 

Atasez spre edificare nota din revista despre Messier 1.

Cel mai mic instrument cu care am vazut M1 este luneta de 60mm. Cu binoclul nu am reusit nici pe cer negru Bortle 4.

Mircea