-----------------------------------
dmtr69
15 Dec 2025 20:55


-----------------------------------
-Am mutat topicul aici, cred ca se potriveste mai bine decat la astrofoto.

Eu folosesc modelul asta. Sunt multumit de el, desi e posibil sa nu fie oglinda primara de top(dar si secundara conteaza). Nu are certificat de calitate, fiind de serie. As vreau sa o trimit la o verificare, eventual daca e nevoie reslefuire/realuminizare. Un priaten care are tot un Q8 a trimis primara la verificare si avea Strehl 0.644, iar dupa corectie are Strehl 0.975. 
Depinde de lot sau de noroc.
-Constructia tubului mi-a placut, diafragmele interne ajuta la eliminarea unor reflexii parazite. 
-Focuserul eu l-am schimbat imediat cu Baader Steeltrack. Dar cred ca merge si originalul, cel putin cat e nou. Depinde de incarcare. Dupa un timp poate aparea uzura caii de rulare (taiata direct pe tubul de aluminiu). Versiunea imbunatatita (Linear Power) are o sina de otel. 
Atentie! Multi vanzatori fac reclama cu focuser Linear Power, dar de fapt vand Crayford simplu (am patit-o si eu si prietenul meu).
Nu stiu nici cat intra tubul focuser in calea de lumina (sa-r vedea ca o umbra in haloul stelelor luminoase). 
-Colimarea este mai pretentioasa decat la un F5, cere un grad mai mare de precizie.Pentru colimare nu-i suficient doar laserul, indiferent cat de bun este(si chiar trebuie ca acesta sa fie perfect colimat). Nu poti pozitiona secundara sa fie centrata in focuser. Ai nevoie de un instrument de tip Cheshire sau de un instrument electronic (OCAL). Precizia maxima finala o ai cu CatsEye, dar e scump.
-Mai trebuie sa schimbi suruburile de colimare a secundarei (ca sa poti sa le strangi cu mana, fara chei imbus). In spatele primarei trebuie sa faci un capac sau o husa neagra ca sa nu intre lumina.
-Sa faci si un calcul al greutatii totale (cu corector, camera, roata filtre, luneta de ghidaj), care poate depasi 12Kg, daca duce montura.

Quattro este instrumentul meu favorit, mult mai folosit ca RC8-ul sau 80mm apo. Inca mai am si fratele mai mic si mai lent (SW 150mm F5), cand nu o sa mai pot ridica Q8-ul pe montura, ma intorc la el.
 

-