-----------------------------------
zoth
04 Dec 2025 09:30


-----------------------------------
Valy

Tara maririlor mari este ... mare si te-ai ratacit in ea ... Maririle se apreciaza corect doar raportat la pupila de iesire a telescopului. Nu la focale, nici la aperturi.

Deoarece Vali a citat una din afirmatiile mele pe care vad ca o consideri "ratacire" ma simt nevoit sa-ti reamintesc ca un adevar se poate exprima uneori in mai multe feluri fara teama de a-l denatura.
Sa presupunem ca un telescop lucreaza la o pupila de iesire de 0,5mm considerata magnificatia teoretica maxima ..
Daca afirmam ca acelasi telescop lucreaza la o magnificatie de 2D, lucrurile se schimba?
Sau daca afirmam ca acelasi telescop lucreaza cu un ocular cu focala jumatate din F/D lucrurile se schimba?
Dar daca spunem ca telescopul lucreaza la 4x grosismentul rezolvant lucrurile se schimba?
Sau cum le place americanilor sa spuna ca lucreaza la 50x per inch de apertura inseamna altceva?
Functie de contextul discutiei autorul poate considera ca una sau alta din afirmatiile de mai sus este mai sugestiva si o poate folosi , repet, fara teama de a gresi. Am fi oare mai putin habotnici folosind una sau alta din afirmatii daca ele in sine nu ar zugravi aceeasi realitate?
Nu cunosc clasificarea lui Scurtu dar nu cred ca ea releva un alt adevar ...
Sa auzim numai de bine!