-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Noi 2025 00:35


-----------------------------------
Azi, Marti 25 Noiembrie a.c. m-am ocupat ''toata'' ziua, adica de pe la 11:00 pana la 15:00 cu colimarea unui dobsonian D=254mm F=1200mm. Avea secundara ''dusa'' rau de tot. Centrata in pozitia corecta, vedea doar jumatate din OP. E primul telescop la care a trebuit sa folosesc pentru colimare si piulitele de pozitionare si tensionare ale paianjenului. Altfel, secundara nu se putea aduce in centru.
Dupa ora 14 i-am dat de capat si am readus telescopul in lumea celor vii. La niste plopi aflati la vreo 250 metri distanta, mi-a permis sa admir, folosind mariri de la 57x pana la 200x, mugurii imbobociti, detaliile scoartei etc.
Seara, cerul a fost innnorat dar tot am vazut ceva lumina stelara. Cu ochiul liber se vedea Deneb, Vega si Saturn. Si, ici-colo, una sau doua stele razlete. Astrii au confirmat ceea ce mi-a spus si capacelul, si Cheshire : colimare reusita.

La Saturn se vedea desenat cu claritate limbul si inelul, un satelit slab la aprox. 4x diametrul discului. Iar la aprox.10x diametrul saturnian, se vedea Titan. A suportat mariri de pana la 200x. Satelitul slab luminos s-a dovedit a fi Rhea, vizibil, cum am zis, prin nori subtiri.

Planetele iti vorbesc indirect despre colimare dar stelele o fac direct, in fata si cu o sinceritate brutala.
Am rezolvat Gamma Ari, Gamma And si Eta Per. Imaginea arata bine, bine definita cat permitea nebulozitatea iar culorile erau bine saturate.

Am incercat sa defocalizez stelele mai luminoase dar, in acele conditii, nu am reusit sa vad inele de difractie. In schimb, umbra secundarei se vedea concentrica peste discul fals al stelei defocalizate. Iar acest disc era de forma circulara ... semne bune anul are.

Apoi s-a ''noiembrit'' de tot, am parcat telescopul si am mai prins 1,5 episoade din ''Cold Blood''.

Mircea