-----------------------------------
zoth
22 Noi 2025 17:40


-----------------------------------
Azi a fost primul senin dupa o perioada de vreo doua saptamani de ploaie si nori, nici nu mai stiu exact ...
Senin dar cu alerta de praf saharian aici in sud. Chiar si asa am iesit la 11.30 sa-l caut pe Venus dar de data asta doar cu RFT-ul de 4 toli, binoclul nu mi-ar fi fost de mare folos din cauza cerului laptos si foarte luminos. La 20x Venus semana cu o stea mai grasa dar se vedea bine chiar daca era doar cu vreo 11,5 grade inaintea Soarelui pe azimut. Am urcat magnificatia la 55x si apoi la 100x si in ambele situatii Venus se vedea rotunjor, nu am putut sa-i apreciez faza vizual. Uitandu-ma in soft am vazut ca faza era la 98,3% si magnitudinea de -3,9. Ceva insa am observat la ambele magnificatii, limbul vestic al planetei nu se focaliza bine sau la fel de bine ca cel estic chiar dupa mai multe incercari si m-am gandit ca acolo ar fi trebuit sa fie terminatorul, ramane sa verific asta ... Pe la ora 12 cu putin inainte de a iesi Venus din campul meu vizual am schimbat oglinda diagonala cu prisma Herschel si m-am intors catre Soare. Am observat in partea de est sub ecuatorul solar trei grupuri de pete care in mare desenau un triunghi pe suprafata soarelui. Cel mai apropiat grup de pete de limbul estic parea sa fie si cel mai complex si cu o zona extinsa de plaje. Pe partea vestica a limbului activitatea era mult mai domoala si nu am observat decat o zona de plaje usor deasura ecuatorului. Soarele se vede fantastic de bine in acest RFT, sunt foarte multumit de el.
Sa vedem ce ne rezerva si seara asta ...
Cer senin!