-----------------------------------
zoth
02 Noi 2025 12:32


-----------------------------------
Mircea, multumesc pentru comentariu  :) 

Referitor la observatiile pe timp de zi as spune ca nu este nimic iesit din comun, orice lucru la inceput poate sa para complicat sau greu dar insistand in mod repetat se poate obtine progres si se pot dezvolta anumite abilitati. Pentru ca fac parte din categoria CC (comunist conservator) nu vreau sa vad pe lunetele mele sarme, acumulatoare sau motorase care ar usura spectaculos localizarea obiectelor dar refuz aceasta cale, am ales-o pe cea clasica, traditionala.
In aceste conditii 3 aspecte mi se par esentiale: sa cunosti localizarea punctelor cardinale cat mai precis, sa poti aprecia vizual unghiuri de anumite marimi si sa stii pozitia de focus pentru ocularul/ocularele folosite. In rest este antrenament.

Observatiile pe timp de noapte nu am sa le abandonez in totalitate chiar daca uneori ma simt complesit de tampeniile edililor locali. Testele facute inainte si dupa isprava iluminatului stradal mi-au aratat ca am pierdut 1,2 magnitudini pe un cer pe care oricum nu-l puteam exploata la o valoare rezonabila. Pierderea de magnitudine mi se pare colosal de mare si ca sa dau un exemplu din care se poate intelege usor o sa spun ca inainte de isprava ajunsesem cu o luneta de 100mm sa vad 4-5 sateliti ai lui Saturn in timp ce dupa isprava il mai vad doar pe Titan iar in serile cu transparenta buna si pe Rhea, cum a fost aseara de exemplu cand satelitul de m9.9 s-a vazut in mod constant dar ca cea mai palida stea posibil de detectat cu ochiul.

Cer senin!