-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Noi 2025 21:03


-----------------------------------
Felicitari David, foarte frumoase filmarile de bolizi, meteori dar si pozele. Multumim pentru cuvintele atat de frumoase despre modesta noastra activitate.
Nu ma asteptam la imagine atat de estetica la TAPO.
Iti urez cer senin si spor la observatii de tot felul, vizuale, cu telescopul sau cu binoclul, cu TAPO la bolizi sau radio-astronomice.  

Eu tot umblu aici pe forum si impung astronomii de dormitor cu sula-n coasta, stricandu-mi putina popularitate, incercand sa-i imping spre observatii mai fecvente.
Nu sunt irational, nu ma astept ca cineva sa se intinda zilnic la sesiuni de observatii toata noaptea, cu n'pe telescoape si super camere.

Ideea mea fixa este ca ''trebuie'' sa privim zilnic cerul. Macar cu ochiul liber. Vom vedea acolo ceva interesant ... daca nu lasam spiritul de observator sa doarma. 
Exemplu: aseara nu am putut face observatii dar, cand si cat am putut, am privit cerul, asa cum am spus. Se vedea la SV o frumosa coroana selenara si care a fost persistenta, a durat cel putin o ora si jumatate. Am vazut multe coroane selenare, am si incercat sa le pozez in trecut. Cu alta ocazie, am remarcat ca inelul cel mai luminos al coroanei urmareste faza Lunii, deci nu este circulara. Dar abia aseara am remarcat ca inelul nebulos al coroanei nu are forma influentata de catre faza Lunii. Este circulara. Cel putin la coroana vazuta aseara. Data viitoare, voi incerca sa verific aceasta concluzie. Dintr-o data, coroanele selenare au mai mult ''vin-o-ncoa'' pentru mine.

Cer senin intregului popor astronomic, Mircea