-----------------------------------
zoth
31 Oct 2025 13:38


-----------------------------------
Azi dupa multa vreme, o zi senina fara vesnicele panze noroase translucide dar si foarte limitative pentru observatii. La ora 9.20 l-am cautat si gasit pe Venus atat cu RFT-ul de 4 toli dar si cu binoclul Fuji. Soarele era in urma lui cu vreo 12 grade pe azimut si obstructionat de blocul din fata asa incat operatia de cautare a fost simpla si fara riscuri. Dupa vreo 15 min Venus a iesit dintre cracile copacului din fata si am reusit sa urc magnificatia initial pana la 55x apoi la 100 si 125x. Faza planetei de 96% nu s-a lasat insa ghicita sub 100x. Imaginea buna si fara diminuare de luminozitate chiar si dupa aparitia Soarelui in cadru.
Am urmarit planeta pana la ora 11 cand a ajuns la meridian, moment in care lasase si Soarele la vreo 17 grade in urma pe azimut. Mi-a parut rau ca nu am deschidere si spre vest pentru ca as fi vrut sa-l incerc si pe Jupiter. Sunt fortat de voie de nevoie, sa renunt la observatiile nocturne si sa ma orientez in totalitate pe cele de zi dupa isprava primariei legata de schimbarea iluminatului stradal. Cel mai rau imi pare de observatiile la asteroizi pentru ca cele destinate dso oricum nu erau posibile nici pana atunci.

Cer senin!