-----------------------------------
sorin georgescu
25 Oct 2025 21:52


-----------------------------------
tudor Pt observatii astronomice DSO merge din mana in reprize scurte poate daca nu bei cafea! Problema este ca dupa cateva cafele nu merge nici pe trepied deoarece iti tremura capul.
Eu nu reusesc nici cu 10x, vad numai linii albe. Cand bate vantul si un 8x e prea mult pt mine.

... A trecut vara si nu am cunoscut pe nimeni de pe forumul asta astronomic, macar sa fi mers si eu la observatii pe tarla noaptea, nu deranjam pe nimeni. Dar nu am prins.... Asa sa ma duc de nebun mi-e ca dau de caini, gropi, poate ma alearga paznicii de culturi agricole, garantat am o rafuiala si cu tantarii.... Habar nu am la stele, nu disting nimic pe cer cand ma uit in rare ocazii. Vad o gramada de stele si atat, ma uit si nu pricep. Mereu ma intrebam despre ce vorbiti voi aici cu stele duble si galaxii si alte alea ca eu desi mai am si vreo doua lunete (cu magnificatie mult peste binocluri) nu fac nici o diferenta. M-am mai uitat de unul singur la Jupiter ca asta e mare si eventual Saturn ca mi le gaseste telefonul pe unde sunt dar sa-mi dau eu seama ca un biet punct de lumina e stea sau galaxie... sau stea dubla.... nu reusesc. Cred ca vad si una normala dubla si chiar tripla daca dardai de frig cu jucaria in mana.....

PS - ca tot am vorbit de viata.... Cu timpul am invatat ca nu exista ieftin si bun dar poate exista scump si prost. Am mai invatat ca in general preturile nu sunt de florile cucului si ceea ce costa mult e in general de calitate. Cred ca Swaro daca nu ofereau calitate reala nu puteau sa tina preturile asa sus. Exista destui snobi care cumpara ca e pomul laudat, dar treaba asta nu tine mult, daca produsele nu ofera calitate reala pana la urma vanzarile se prabusesc in faliment.

Cat ii priveste pe chinezi, as putea emite o parere destul de avizata deoarece sunt cumparator chinezofil. Deci, in astia nu se poate avea incredere, e loterie la orice. 

Chiar si la alea mai bune ale lor, tot loterie este. Mai au ei mult si bine pana sa-i ajunga pe japonezi din urma. Si cred ca nici nu vor reusi vreodata. Pentru mine japonezii sunt o referinta a calitatii si seriozitatii. 

Din pacate azi piata nu mai cere calitate, cere "ieftin si bun". E vorba de oameni, de cumparatori, de educatia lor la modul general. Desi am alergat si eu dupa "ieftin si bun" si chiar am avut noroc de cateva ori (si de multe ori, nu!), mi-am dat seama de e o vorba mare - decat multe, ieftine si proaste, mai bine unul scump, dar bun! Si mi-am mai dat seama ca banii se duc mai repede pe "multe, ieftine si proaste", marile cheltuieli sunt facute dintr-o gramada de mici cheltuieli si nu din unice mari cheltuieli. Si la mancare e la fel, decat mult si prost, mai bine putin dar bun. Insa probabil societatea asta de consum ne induce un fel de lacomie si megalomanie.