-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Oct 2025 11:39


-----------------------------------
Despre ''Societatea pentru Istoria Astronomiei / Society for the History of Astronomy'' am mai vorbit in aceasta sectiune a forumului. Ea il are ca presedinte pe Allan Chapman.



Este o societate strans legata de Sectiunea de Istorie a British Astronomical Society, prezidata de Mike Frost.

https://britastro.org/sections/historical

In buletinul informativ SHA e-News, volum 17, nr. 4, pentru Noiembrie 2025, editat de David Sellers, a aparut la pagina 14 o nota despre activitatea lui Ovidiu Cotcas. Nota comenteaza un articol in care Ovidiu descrie experimentele sale de confectionare a lentilelor pentru lunete simplet folosind tehnici similare celor din secolul XVII. 
Nu am sa fac alte comentarii decat ca articolul lui Ovidiu este catalogat drept ''fascinant''.
Aceasta activitate face parte din cercetarea lui Roger Ceragioli cu privire la ''inventia lunetei''. 
Dupa cum vedem in topicurile pe care vi le-am selectat mai jos, de pe forumul Antique Telescope Society, este o cercetare cu pronuntat caracter de reconstituire/ reenactment.  
Topicul lui Ovidiu, de pe acel forum, despre ''Making singlet biconvex symetric objective lenses and 17 century's replica'' a fost declarat ''Topic of distinction''.

https://ats-forum.groups.io/g/ATS-Forum/search?p=%2C%2C%2C20%2C0%2C0%2C0&q=singlet

Asa cum a subliniat Ovidiu in articolul sau, opticienii din acea vreme erau partizanii secretului profesional si se cunosc putine lucruri despre tehnologia folosita de ei. Asa ca Roger, impreuna cu Nicolas de Hilster, Walter Stephani si, nu in ultimul rand, Ovidiu Cotcas - dar si altii - cerceteaza prin experimentare si recreaza acele tehnici. In aceasta activitate, Ovidiu si-a asumat un rol de frunte, reusind sa redescopere - de exemplu - tehnicile de polisare pe hartie, mult folosita de marele Campani.

Urmaresc de ani de zile desfasurarea acestor cercetari si experiente si sunt incantat sa aflu nenumarate detalii noi, interesante si , uneori, de-a dreptul fascinante.

Felicitari lui Ovidiu, spor la munca atat lui cat si intregii echipe Ceragioli. Nu am nici o indoiala ca rezultatele deja obtinute de ei, si care vor fi publicate formal dupa rigorile comunitatii stiintifice, vor lasa o amprenta de nesters in istoria telescopului si, deci, a Astronomiei !

Atasez captura de ecran a notei din SHA e News, comentata mai sus. 

(Cerandu-mi scuze ca v-am plictisit cu asemenea lucruri cu adevarat astronomice, sa ne intoarcem la discutiile noastre inteligente despre reclamele si binoclurile chinezesti.)

Mircea