-----------------------------------
iulian90
24 Oct 2025 22:59


-----------------------------------
Prezint cateva imagini L-RGB si mono cu cometa C/2025 R2 SWAN din data de 22 octombrie si de aseara, 23 octombrie, rezultate dintr-o serie de imagini facute atat cu camera ASI178MM si obiectiv Porst 135mm (mono - L) cat si cu camera Canon 450D si obiectiv Paragon 300mm (color - RGB), la care rezolutiile se apropie foarte mult intre ele (3,65"/px la camera ASI178mm cu obiectiv Porst 135mm ,respectiv 3,57"/px la camera Canon 450D cu obiectiv Paragon 300mm), ambele fiind montate pe aceeasi montura in paralel, fotografiind aceeasi tinta.
La camera ASI178MM am folosit expunere de 5s si castig de 300 si la camera Canon 450D expunere de 25s la ISO800 pe data de 22 octombrie, iar pentru aseara am setat expunere de 20s la camera ASI178 si  castig de 200 iar la camera Canon am pastrat aceleasi setari ca si pe 22 octombrie, adica 25s ,ISO800.

Imaginile de aseara cu cometa SWAN au iesit vizibil mai bune datorita expunerii mai mari la camera ASI178MM, cu SNR mai bun. Cele color sunt combnatii L-RGB iar cele mono sunt imaginile rezultate cu camera ASI178MM (imaginile obtinute cu camera Canon 450D sunt sub cele obtinute cu camera ASI178MM la calitate, le-am folosit doar in combinatiile L-RGB, ca componanta RGB).

Cometa se prezinta ca o pata difuza de culoare verzuie la foto, si cenusie la vizual (prin binoclul 10x50 si telescopul Gigant de 245mm) ,slab luminoasa cu un nucleu cu aspect cvasi-stelar slab luminos, dar se remarca prin viteza cu care se misca printre stele, datorita apropierii mari de Pamant in perioada asta, (desi a trecut de punctul cel mai apropiat fata de planeta noastra si acum se indeparteaza de noi).