-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Oct 2025 23:14


-----------------------------------
CristiB

Am inteles, sa fii sanatos si Doamne da, sa-ti iasa cele sase numere. Asta ar face fericiti cel putin doi din participantii la aceasta discutie. 

Eu vorbeam despre binoclurile in Astronomie. Nu ca n-ar fi pretentii si aici dar rezultate bune se pot obtine deja cu binocluri modeste. Stanescu a pomenit ca a folosit jafuri ieftine sa caute obiecte si de la acelea a trecut la APM-ul de calitate. Si asta mi se pare foarte corect. 
Parca te si vad amatorule, cum manevrezi telescopul, cauti obiecte, te uiti in atlas sau aplicatie, iar binoclu, iar telescop si tot asa. Numai cine nu a facut asta isi imagineaza ce grozav decurge cu un binoclu de 5000 euro care face bang in tubul dobului cand te apleci la ocular, apoi face zdrang intre injuratura ca n-ai gasit obiectu' si coltul masutei pe care sta atlasul si apoi ding in ladita de oculare cand il cauti pe ''ala mare'' ... si tot asa ... Aha, uite acolo un alt participant la discutie care zice, in sinea lui, ca el va face asta cu binoclul de 8000 euro dar va avea grija. Mda, o sa-i reuseasca cam asa cum au avut grija parintii nostri ... ca daca aveau grija cu adevarat nu era cine sa poarte discutia asta inteligenta ...

Revin la Astronomie. Lasati va rog deschisa portita aceea democratica numita '' cerul, o carte pentru toti'' pentru oamenii cu venituri modeste sau cei cu cheltuieli marete. Sau, pur si simplu, pentru oamenii care stiu sa se stapaneasca.

Pasionatii, colectionarii nu se pun aici. Dar ii inteleg si pe ei. Sa fii colectionar adevarat, ehei ! O pilda la intamplare: sa ai Deltrintem-ul cu cel mai mic numar de serie din lume, poate chiar prototipul ... Daca te-a prins flama, dai oricat pentru asta. Aia deja e patima !

Mircea