-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Oct 2025 12:02


-----------------------------------
Valy, ai mare dreptate: '' ... fara poezie viata e pustiu...".

Vorbind serios ( mi se mai intampla si din astea, nimeni nu-i perfect), si mie imi place foarte mult sa privesc Luna cand pe cer sunt nori razleti. Jocul de forme si culori pare fara sfarsit si nu am vazut vreodata aceeasi imagine repetata.

La linkul de mai jos puteti vedea, pe grupul flickr al lui ''Intl. Observe The Moon 2025'', pozele de la actiune.
Cel mai tanar participant a fost Stefan, un baietel in varsta de trei luni. Parintii au fost incantati de ceea ce au vazut in ocularul telescopului si au promis ca vor reveni, mai ales dupa ce Stefan va mai creste.

Dupa cum vedem in poze, si am zis si mai sus, veselia a fost in toi la aceasta observatie la care au participat in total 42 de persoane, individual sau in grupuri mici. 
Din cauza cerului paclos, la locatia declarata pentru actiune, adica la prietenii nostri de la Bottega, nu era nimeni. Vazand aceasta, nici nu am descarcat telescopul ci m-am mutat cu satra in fata Primariei.
La observarea Lunii, numarul imens de becuri stradale nu a deranjat prea tare.

Ceea ce m-a impresionat in mod deosebit a fost observarea lui Saturn, cu grupul care se vede in pozele cu semnul de ''trecere pietoni''. Primaria, Filarmonica si copacii din zona au inaltime mare, a trebuit sa gasim un loc de unde se vedea Saturn. Ei bine, locul acela s-a nimerit sa fie pe o insula pietonala, din mijlocul unei intersectii in care se intalnesc trei strazi. In ciuda conditiilor de guerilla, ''Ratusca cea urata'' s-a descurcat foarte bine si a prezentat o imagine frumoasa a lui Saturn, toti au vazut bine inelul. Iar imaginea craterelor selenare la 108x, si pozele reusite cu telefonul, au smuls exclamatii de uimire si entuziasm. 

Cele doua poze ale Lunii au fost obtinute de catre Robert, care este student la Medicina si are deja o buna dexteritate, fiind deja obisnuit sa focalizeze microscoapele si sa faca poze afocale prin ele. 

https://www.flickr.com/groups/observethemoon2025/pool/

Actiunea a fost o reusita, nu doar eu am spus asta ci si participantii.

Nu am uitat sa-i atentionez pe participanti ca urmeaza observatii la o cometa in saptamana 20- 27 Octombrie. Interesul este viu, Luna au vazut-o adesea dar majoritatea nu au vazut niciodata o cometa.

Edit 7 Octombrie: azi am descris cu mai multe amanunte evenimentul IOMN 205 de la Arad pe situl Galaxis si am dat link si spre pozele noastre de la editia 2019.

https://www.astroclubgalaxis.ro/2025/10/international-observe-moon-night-2025.html

Faceti cum poftiti dar, veniti sau nu veniti, cum a spus si zoth, eu am jucarii astronomice pe saturate si imi gasesc rapid prieteni noi cu care ma distrez grozav de bine sub stele. 


Mircea