-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Sep 2025 00:49


-----------------------------------
O nota interesanta. Rod Molisse, un moshier ca mine dar mai tomnatic cu un an, a inceput un proiect observational Messier. Vrea sa revada cu Seestar S50 si cu dobsonianul sau Zelda D= 10 inch, Catalogul Messier. Intentia este de a compara viziunea sa de acum 60 de ani asupra obiectelor M cu cea actuala. 
In prima runda, printre obiectele observate se numara si M57. Fara ezitare, Molisse il indica drept descoperitor al acestei nebuloase planetare pe Antoine Darquier, nu pe Messier.
De altfel, Messier insusi, in catalogul sau, il citeaza pe Darquier ca descoperitor.
Flammarion, in prima revizuire din istorie a Catalogului Messier, il arata pe Darquier ca descoperitor.
Atunci de ce si ce argumente au toti cei care-l considera pe Messier ca descoperitor al acestei nebuloase planetare atat de cunoscute !?
Mollise spune : '' ... M27 este o nebuloasa planetara faimoasa, M57 este faimoasa nebuloasa planetara ...''.

Nu ca ar conta cine stie cat dar si eu l-am citat pe Darquier ca descoperitor, dupa ce am rasfoit publicatiile sale. 
Voi aveti vreo parere pe aceasta tema ?

Atasez fragmentul relevant din revizia lui Flammarion si cel din Catalogul Messier original.

Mircea