-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Sep 2025 12:04


-----------------------------------
Aseara, Vineri 5 Septembrie a.c., am observat cinci variabile cu binoclul 10x50mm.
In sfarsit, R Lyr este oleaca mai slab luminoasa decat steaua de comparatie ''44'', cel putin asa am vazut-o eu. Asadar ''s-a intors acasa'', intre stelele ''44'' si ''47''.
Iar R CrB se balaceste in continuare, nehotarata, undeva deasupra magnitudinii 6,1.
XY Lyr isi continua descresterea. Delta Cep face culturism cu straturile sale externe iar Beta Lyr trage tare la eclipsari.
O stea noua pentru mine si ciudata, dificila este Rho Cas. Aseara, am vazut-o la magnitudinea 4,4 dar asta s-ar putea sa se fi intamplat din cauza conditiilor de observatii: BU. Asa am vazut-o si evaluat-o, asa o raportez. In orice caz, este o placere intelectuala sa stii ca Rho Cas este de 300.000 ori mai luminoasa ca Soarele, este poate cea ma indepartata stea vizibila cu ochiul liber ( 8000 ani-lumina) si este dintr-un soi foarte rar de stele, hiper-gigantele galbene. Stau cu ochii pe ea ...

Daca te familiarizezi cu stelele, un gand greu de marturisit incepe sa-ti mijeasca in minte. Stelele se comporta ca niste fiinte (aproape) vii, parca ar fi niste animale uriase, qvazi-eterne ... Drept sa spun, samanta acestei idei a stat ascunsa in mintea mea inca din vremea scolii generale, sadita acolo de Stanislaw Lem, cand am citit tulburatorul sau roman Solaris. 

Cer senin, Mircea